A l’Evoluciona parlem de neandertals, i ho fem amb dues investigadores de l’IPHES-CERCA que en saben molt d’ells i que han protagonitzat importants descobriments que ens ajuden a entendre’ls i conèixer-los una mica més.
Recordem que porten, no tots, una part del seu ADN d’entre el 3 i el 5% (Lalueza i Fox). Són Palmira Saladié i Rosa Huguet, investigadores IPHES i professores de la URV.
powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.
Per una banda parlarem amb la Palmira Saladié, investigadora de l’IPHES i professora de la URV i codirectora de les excavacions en el jaciment de l’Abric Romaní de Capellades, juntament amb la també investigadora Gema Chacón i l’investigador Josep Vallverdú. Com recordareu, a Capellades, aquest estiu passat es va posar al descobert per primera vegada en el jaciment unes restes humanes neandertals de 60.000 anys.
Per altra banda, parlarem amb la Rosa Huguet, investigadora de l’IPHES i també professora de la URV. La Rosa és autora d’un article científic publicat la setmana passada a la revista Nature en el qual es parla de la capacitat simbòlica dels neandertals gràcies al descobriment molt important en el jaciment de la Cueva Des-Cubierta, a Pinilla del Valle, Madrid.
Amb les dues investigadores hem posat en comú els temes de discussió al voltant dels Neandertals, i la relació amb la nostra espècie.
Hem fet el programa des de l’edifici de l’Iphes, a Sescelades. En concret des de la sala de l’Abric Romaní. Des d’allà hem explicat la importància de l’aparició del Neandertal en aquest jaciment de Capellades. En el 40è aniversari de les excavacions, precisament. En una campanya (l’estiu passat) que ja ha esdevingut històrica per les restes parcials d’un part del crani de Neandertal de 60.000 anys d’antiguitat.
També hem fet una menció, per cert, que investigadors de l’IPHES-CERCA demostren que els Neandertals recol·lectaven i rostien crustacis marins al jaciment Gruta de Figueira Brava (Portugal) fa més de 90.000 anys.
Evoluciona, la investigació sobre l’evolució humana, amb l’Iphes
Espai científic en coproducció amb l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA). Programa quinzenal (10:05 – 10:45 h) conduït per Josep Suñé amb l’objectiu de donar a conèixer l’activitat que genera la investigació sobre l’evolució humana.