A la Veu de Tarragona hem fet una nova edició de l’espai ‘Evoluciona’ amb l’IPHES. Hem fet el programa des del laboratori de restauració del centre, a l’edifici de Sescelades.
powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.
Ens han presentat un nou col·leccionable patrocinat pel Ministeri de Ciència i Innovació i editat per la professora Marina Mosquera (URV-IPHES) i Miquel Guardiola (IPHES-CERCA) i en el qual hi col·laboren tots els membres de l’equip d’investigación d’Atapuerca. L’objectiu de la nova eina és difondre els coneixements que proporcionen els jaciments de la Sierra de Atapuerca entre els més joves.
És un col.leccionable amb diversos episodis, en el qual s’hi exposen temes suficientment investigats per oferir al públic juvenil, però també adult, una versió divulgativa de com va ser la vida dels humans i animals en els jaciments d’Atapuerca des de fa 1,4 milions d’anys fins als 4.000 anys. A més, en cada un dels números es presenta una secció anomenada “Els investigad@rs d’avui” en el qual es fa una presentació dels membres de l’equip d’Atapuerca, gràcies als quals avui sabem tantes coses sobre l’evolució humana.
Editat amb molta cura i amb un llenguatge molt entenedor, es recolza amb nombroses fotografies per tal de fer arribar continguts relacionats amb l’evolució humana sempre utilitzant els jaciments d’Atapuerca com a teló de fons. A més, cada número està il·lustrat per l’artista i arqueòleg Diego Rodríguez-Robredo, el qual ajuda a posar llum sobre els continguts tractats en cada capítol.
Cada número es penja a la web www.evoluciona.org/historias-de-atapuerca des d’on es pot descarregar gratuïtament. També s’han imprès exemplars en alta qualitat per ser difosos per centres d’ensenyament, en els centres vinculats al “Sistema Atapuerca, Cultura de la Evolución (SACE) i en d’altres institucions interessades.
En el primer número es fa una presentació del projecte d’Atapuerca, de l’equip i dels jaciments fent un breu repàs als més de 40 anys de recerca en aquest indret tant excepcional.
En aquest sentit, Marina Mosquera ens ha explicat en profunditat la història del projecte d’Atapuerca. Ella ha viscut en primera persona bona part dels descobriments que han dut a aquest jaciment a ser considerat clau pel coneixement de l’evolució humana. Ens ha relatat explicar com va viure l’any 1994 la descoberta de les restes d’una nova espècie, més tard descrita com a Homo antecessor, en el sondeig del nivell TD6 del jaciment de la Gran Dolina.
A més a més, la professora Mosquera té un ampli coneixement del tot el Sistema Atapuerca, fet que queda ja palès amb la direcció d’un dels subprojectes del Ministeri encarregats de desenvolupar la recerca en els jaciments, posant èmfasi al paper de les investigadores en la direcció d’aquest projecte.
El paper de la conservació i la restauració per a la recerca en arqueologia del Quaternari i l’evolució humana
En la segona part del programa, hem conversat amb Gala Gómez Merino, tècnica de restauració de l’IPHES-CERCA i professora associada de la URV
La Conservació i Restauració de béns culturals és una disciplina científica i tècnica que té per objectiu la protecció, conservació i restauració del béns patrimonials tangibles. Amb ella, hem conegut les diferents especialitats segons el tipus de materials, depenent si són mobles (materials arqueològics, paleontològics, pintures, escultures, documents gràfics, tèxtils, etc.), o si són immobles (monuments, jaciments, parcs històrics, etc.).
A l’IPHES s’excaven i s’estudien materials arqueològics, paleontològics, o arqueopaleontològics, paleoantropològics i peces o jaciments amb art prehistòric que són béns culturals amb molt d’interès científic, històric i en alguns casos artístic.
L’equip de l’IPHES compta amb conservadores-restauradores de béns culturals que conserven i restauren aquests materials per preservar-los i per ajudar a obtenir dades per a la recerca. Les conservadores-restauradores, o simplement restauradores, treballen en el Laboratori de Restauració, on hem fet el programa, però també participen activament a les campanyes d’excavació.
Els treballs de conservació i restauració durant les campanyes d’excavació
Cada jaciment té unes particularitats pròpies a nivell de conservació de les restes que proporciona. Hi ha jaciments amb una conservació molt bona o que per les característiques del seu material no és necessari un treball de conservació amb profunditat. En d’altres casos, però, és possible trobar jaciments que les restes són molt fràgils, la seva estructura està molt debilitada i tenen esquerdes que poden fer que es trenquin o directament es trenquen durant el procés d’excavació o d’extracció.
Les activitats de conservació i restauració durant les campanyes d’excavació consisteixen principalment en l’extracció de les peces en el millor estat possible. En alguns casos, per tal de fer extraccions de les peces amb seguretat s’apliquen productes i tècniques com la consolidació, engassats i extraccions en bloc, com ens ha explicat la Gala.
Els treballs de conservació i restauració continuen en el laboratori IPHES-CERCA
Un cop al Laboratori de Restauració, tant als llocs on són les excavacions com al Laboratori de l’IPHES, la feina principal del personal de Restauració és tractar les peces amb més problemes de conservació. Per això seguim un protocol que avui també hem conegut.
Recerca i docència en el camp de la Conservació i Restauració
El personal de restauració de l’IPHES-CERCA també dedica part del seu temps a la recerca i a la docència per tal de transmetre el seu coneixement, experiència i millorar les tècniques de conservació i restauració en materials d’Arqueologia del Quaternari. Cada curs per aquesta època Gala Gómez Merino imparteix l’assignatura de Conservació i Restauració en Arqueologia Plistocènica al Màster interuniversitari en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana (Erasmus Mundus). Aquesta assignatura anual va finalitzar justament el passat divendres 25 de febrer on tots els alumnes participants van ser estrangers, de països com Itàlia, Algèria, Sèrbia i Mèxic els quals han obtingut formació relacionada amb la història, les tècniques, els productes i els criteris de conservació i restauració en Arqueologia del Quaternari.