El programa de la Veu de Tarragona s’ha traslladat, com cada quinze dies, cap a l’àmbit científic de la prehistòria.
powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.
Hem fet un nou espai ‘Evoluciona’ des de la Seu de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).
En aquesta ocasió, hem obert l’espai en conversa amb Robert Sala, director de l’IPHES-CERCA i professor titular de Prehistòria de la URV. Hem analitzat com està evolucionant la tornada de la presencialitat al centre, amb investigadors d’arreu.
Un centre que ha estat és primer del seu àmbit, a nivell estatal, en rebre distinció Maria de Maeztu. Enguany ja han pogut efectuar alguns contractes després d’aquest reconeixement.
També hem fet balanç de com han funcionat les excavacions aquest any, el segon, en pandèmia, i quines són les perspectives de futur en aquest sentit.
A la segona part del programa, hem saludat la investigadora Marian Berihuete, que ha tornat al centre ubicat a Sescelades en el marc d’una beca Marie-Curie. Ha intervingut al costat de la professora i investigadora de l’IPHES-CERCA, Ethel Allué, que li supervisarà la feina.
Berihuete va néixer a Madrid i va créixer a Getafe. Tot i que sempre va pensar que estudiaria Biologia, va acabar llicenciant-se en Història per ser arqueòloga. La seva recerca sempre ha tingut a veure amb l’estudi de la gestió dels recursos vegetals de les societats caçadores i recol·lectores, essent el cas de la Tierra del Fuego (Argentina) el tema de la seva tesi doctoral. També ha realitzat viatges d’investigació a altres indrets del planeta com a Rússia.
Una altra línia de recerca ha estat l’estudi dels ingredients vegetals a les cultures culinàries de l’antiga Europa, en el projecte europeu Plantcult. Sota aquest marc ha efectuat estudis etonobotànics amb agricultors que cultivaven espelta i productors de cervesa i en aquesta línia va dur a terme diversos treballs de microscòpia observant l’estructura cel·lular dels grans de cereals, a la Universitat de Hohenheim, Alemanya.
El seu principal camp d’especialització és la carpologia, l’estudi de llavors i fruits recuperats de contextos arqueològics, però en una primera etapa postdoctoral ja va començar a aprendre a analitzar fragments de parènquima d’òrgans vegetals subterranis, un tipus de teixit on les plantes solen emmagatzemar aigua i hidrats de carboni. Es considera que aquests òrgans van tenir un paper destacat en l’evolució humana i en l’economia prehistòrica, però, el seu estudi està esbiaixat a causa de problemes de preservació i limitacions tècniques. Contribuir a aclarir aquesta situació és el que l’ha motivat a venir a l’IPHES.
A l’IPHES, com ens ha explicat, desenvoluparà un projecte de recerca per crear material de referència i explorar noves tècniques de microscòpia que poden informar sobre quins tubèrculs i altres arrels de eren explotats per les societats prehistòriques.