Parlem amb Marina Lozano, investigadora de l’IPHES i professora associada de la URV, que ha analitzat la dent de llet d’una nena neandertal trobada a la cova de Prado Vargas, situada a Cornejo, a la província de Burgos.
Concretament, Marina Lozano ha identificat la dent, ha analitzat la seva morfologia, cosa que ha permès saber que era d’una nena neandertal, saber si li va caure i va continuar vivint o no, així com inferir el tipus de grup en el qual va viure en aquella cova del nord de Burgos.
La troballa s’acaba de publicar a la revista Quaternary Science Reviews.
En aquesta investigació s’ analitzen les estratègies socioeconòmiques i culturals dels grups neandertals que van ocupar aquest territori fa 45.000 anys. S’ha realitzat un complet estudi dels fòssils d’ animals, les restes de pol·len, les eines de pedra i os i les seves traces d’ús, la formació del depòsit, i la cronologia del nivell 4 emprant diferents mètodes de datació. A més, aquest treball ha servit per donar a conèixer a la comunitat científica la dent de llet que li va caure a una nena neandertal quan tenia uns vuit anys d’edat i que es va descobrir a la campanya del 2019. La resta fou batejada amb el nom de Vera i la seva anàlisi l’ha dut a terme la investigadora del IPHES-CERCA-URV Marina Lozano.
Evoluciona. Dimarts 09 de febrer