Falten infermeres i les que estan en actiu són molt crítiques amb les seves condicions laborals. Denuncien que la sobrecàrrega de treball, i l’esgotament físic i mental, formen part del seu dia a dia, mentre les millores laborals no arriben. Una situació que ja era precària abans de la pandèmia, quan s’arrossegaven les mancances estructurals de les retallades de 2008.

Es queixen especialment de la càrrega de treball, amb el desenvolupament de les especialitats, dels sous i de les dificultats per la conciliació de la vida personal i laboral.

Una situació que s’ha vist agreujada per la pandèmia. Segons un estudi del Consell General de la Infermeria, més de la meitat del sector s’ha plantejat abandonar la professió.

En general, l’impacte de la pandèmia entre les infermeres d’aquí ha estat superior a la mitjana estatal. El 52 % afirmen haver-se contagiat de covid-19, davant del 48% de la mitjana estatal i del 20% de la població general.

Núria Illamola, vicepresidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona.

Hi ha molts temes pendents, com la modificat la Llei d’Ordenació de les Professions Sanitàries per tal que es reconegui el nivell A1 a les infermeres. Un nivell que permet opositar a llocs de treball de categoria més alta, amb funcions de gestió, inspecció, execució i control. Illamola recorda que falten més de 23.000 infermeres a Catalunya, i les ràtios estan per sota de la mitjana estatal i europea.

Reclamen estar a les taules de decisions, una petició que ja han fet arribar a les Regions Sanitàries de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Volen aportar la seva expertesa, capacitat i experiència en les polítiques de salut. Ara per ara, només el 3% de les infermeres de Tarragona i l’Ebre ocupen llocs directius o de gestió.

Per tot plegat, el sindicat majoritari al sector, SATSE, està escalfant motors per a fer una mobilització el proper 30 de març.