Unes 4.000 persones i les seves famílies pateixen els estralls de l’Alzheimer a Tarragona. Amb l’envelliment de la població, cada vegada hi haurà més casos i, amb la detecció precoç, diagnòstics entre gent més jove. A l’Ajuntament de Tarragona s’ha llegit el manifest amb motiu del dia mundial de la malaltia.
L’Alzheimer és un trastorn progressiu i degeneratiu de les cèl·lules cerebrals que provoca un deteriorament de la memòria, el pensament i la conducta de la persona. No té cura però cada cop hi ha més recursos i eines per tal de millorar el benestar dels malalts i de les seves famílies. Amb tot, les entitats alerten que no n’hi ha prou i que mentre no arriben nous tractaments cal incrementar el suport de les institucions.
L’Associació de Familiars d’Alzheimer de Tarragona (AFA) va començar a funcionar al 2019 al centre cívic de Sant Pere i Sant Pau. Destaquen la necessitat d’estar al costat dels malalts i del seu entorn i d’apostar per les teràpies d’estimulació per frenar el deteriorament de les persones afectades. Helena Vega, psicòloga de l’entitat, diu també que és molt important arribar a la població abans que la malaltia entri a casa.
A l’Ajuntament de Tarragona s’ha llegit el manifest del Dia Mundial de l’Alzheimer. Segons dades facilitades pel departament de Salut, el 2% de la població catalana major de 59 anys té un diagnòstic d’Alzheimer. Això representa un total de 41.600 persones amb una mitjana d’edat propera als 82 anys. Més d’un 70% dels afectats són dones.