Marcar un perímetre de cinc metres i no tocar les tortuguetes acabades de néixer sota cap concepte. Són algunes de les recomanacions que s’han donat en el curs formatiu sobre fauna marina impartit a la comissaria de la Guàrdia Urbana de Tarragona. El municipi s’ha pres molt seriosament la possibilitat que tornin a aparèixer nidificacions de tortugues i vol estar preparat per evitar el desconeixement i cert descontrol de l’estiu passat. “No en tenim ni idea del tema tortugues”, reconeix un agent assistent al curs. Més d’una seixantena de persones del personal municipal que treballa a les platges, des d’agents a socorristes passant pels que netegen, han assistit aquest divendres al migdia a la formació.
Tots ells són els primers interessats en saber què fer per actuar correctament i no perjudicar els animals marins. “I com reaccionem si ens vénen un munt de gavines i altres aus quan descobrim un niu?”, pregunta un dels assistents al curs, que ha servit per esvair aquest i molts altres dubtes sobre un àmbit nou i desconegut per a la majoria del personal que treballa a les platges tarragonines.
“Ens ha servit per marcar un procediment clar i concís a fi de no pertorbar la troballa d’aquests nius”, ha explicat José Luis Catalina, sotscap de la divisió de Proximitat i Serveis Especials, entre els quals s’hi engloben les unitats de Medi Ambient i de Vigilància de Platges. “Bàsicament, la nostra prioritat serà protegir l’entorn cinc metres al voltant dels rastres que es troben”, ha afegit Catalina.
“Ens va molt bé aquest curs perquè no en teníem ni idea”, ha confessat Fernando Maluenda, un dels agents de Medi Ambient. “També ens han dit que acostumen a sortir a primera hora del matí i que no les toquem perquè poden perdre l’olor del niu i després desorientar-se, ni tampoc tocar les cries ni ajudar-les a anar fins al mar perquè han d’agafar força i fer-ho per elles mateixes o s’ofegaran”, ha afegit.
Una segona fase de formació, per als turistes
Tècnics de la Xarxa de rescat de fauna marina de la Generalitat han ofert per primera vegada a Tarragona aquesta formació extra de dues hores sobre rescat de fauna marina, en el marc d’uns cursos formatius adreçats a la Guàrdia Urbana. S’hi han afegit socorristes, personal de neteja, agents rurals i voluntaris. L’acció es complementarà amb una campanya d’informació als turistes i als barris.
“És important que tothom sàpiga com actuar, no volem que, per desconeixement, ens passi lo que va succeir fa dues setmanes a l’illa d’Eivissa on, per desconeixement i pel fet que els turistes van molestar la tortuga, aquesta va marxar cap al mar i es va perdre tota la nidificació”, ha explicat Isaac Andrade, cap tècnic de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona.
L’estiu passat es van detectar dues postes de tortuga babaua a les platges tarragonines. A finals d’agost, es van traslladar al delta de l’Ebre una posta de 89 ous que es va trobar a la platja de l’Arrabassada. Cap dels exemplars va sobreviure. La segona posta, amb 68 exemplars, es va descobrir a l’octubre, en el que va ser el primer naixement detectat al litoral català d’aquesta espècie en perill d’extinció.