powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

‘La tortuga marina de La Pineda‘. Aquest és el títol del nou llibre fotogràfic del tarragoní Ferran Aguilar. Es presentarà aquest dimarts a la tarda a l’Aula Magna del Campus Catalunya de la URV i narra la història de Mascletà, la tortuga marina que l’estiu de l’any passat va criar dues vegades a la platja de La Pineda. Aguilar descriu en 120 pàgines i desenes de fotografies la història d’aquest animal, que va deixar a la platja més de 200 ous després d’insistir en el seu objectiu de criar a la costa tarragonina.

Quan neix la voluntat de narrar la història d’aquesta tortuga marina?

El llibre és fruit d’un treball documental de molts mesos. És la història d’una tortuga especial, amb un instint maternal increible que va decidir fresar a la platja de la Pineda. Va ser un projecte no planificat, sorgit del meu interès. Fa molts anys que documento aquesta colonització de les tortugues marines a la Costa Daurada. El llibre té tres eixos: el naturalístic o documental; també la crítica que planteja què hem fet al litoral, quina gestió hi ha, com hem col·locat indústria i port, l’efecte del plàstic i el microplàstic al mar; i un darrer eix, sobre l’efecte que ha generat a nivell social, amb un moviment de voluntariat brutal. Hi va haver quasi 500 persones voluntàries fent el seguiment. Va ser un èxit a nivell social. Jo he estat seguint tot el procés, de postes, incubació i naixement. El llibre en sí està dedicat als voluntaris, al moviment que ha generat aquesta tortuga anomenada Mascletà.

Quina és la història de Mascletà?

Es diu Mascletà perquè el primer cop que la van detectar i marcar, va ser en una revetlla de Sant Joan. Va anar a les instal·lacions del CRAM, Centre de Recuperació de Fauna Marina d’El Prat, i li van posar aquest nom.

Per què vas decidir fer un llibre sobre la tortuga?

Habitualment faig feines per encàrrec o personals, hi ha d’altres projectes que et troben i aquest és un. El 29 de juny vaig a la platja de la Pineda, començo a treballar i veig que la tortuga segueix sortint. Vaig decidir seguir fent la documentació. Una voluntària em va dir que fes un llibre. I pensant pensant, vaig tirar-me a la piscina i vaig intentar acabar en un any un projecte complex. Té començament i final, al mes d’octubre, quan s’alliberen les tortugues a la platja. Aquí acaba el projecte.

Portada del llibre sobre la tortuga Mascletà de Ferran Aguilar.
Portada del llibre sobre la tortuga Mascletà de Ferran Aguilar.

Què implica tècnicament fer un llibre així?

Tècnicament implica tenir clar que has de treballar en diferents hores, molts cops en la nocturnitat. Les càmeres digitals encara pateixen sense llum. La fotografia de la portada té una tècnica especial. És una llum freda que es col·loca sota l’ou i es veu l’embrió. És una tècnica que es fa servir a nivell veterinari per veure si l’ou està fecundat. La portada és aquesta foto perquè volia trencar esquemes. Que la gent es pregunti què és això. hi ha idea de la mare natura, mare tortuga… Neix un moviment social també. Volia explicar això. Explica la vida en sí.

Què té d’especial la història de Mascletà?

És una paradoxa. Si algú ha de buscar una platja per fresar, la darrera seria La Pineda. És insòlit el que va fer la tortuga. Reuneix tots els condicionants perquè una tortuga no faci la posta. La part positiva és la sensibilització que es produeix, fet que de retruc ens porta a plantejar-nos el nostre entorn. Que una tortuga marina arribi a les costes és poc usual, tampoc tenim memòria natural per saber si és habitual o no. Veient què fa la tortuga en aquest entorn ens hem de preguntar què estem fent. Ens hem de respondre: ens hem acostumat a viure així? Amb soroll, contaminació acústica i territori sobreexplotat? Polígons industrials, petroquímica, port, hotels… Jo no vull que tornem a les coves. A nivell europeu es prioritzen les zones verdes, edificis sostenibles, vehicles elèctrics… La natura és salut.

Com serà la presentació?

El llibre és una excusa per fer una taula rodona i debatre sobre tot plegat. Està convidada Helena Abella, de la UVIC, també Jaume Folch, investigador de la URV que porta el tema de microplàstics a la costa. Per últim, Chiqui López, educador ambiental que coordina el voluntariat de les tortugues marines a Tarragona.Serà a les 18 hores, aquest dimarts, a l’Aula Magna del Campus Catalunya.