Passen pocs minuts de les set del matí i l’engranatge de Tarragona Ràdio comença a funcionar. Els Serveis Informatius porten les primeres novetats del dia, els programes acaben de tancar convidades i convidats i pàgina web i xarxes socials s’actualitzen amb continguts de rellevància.

Les veus conegudes de Josep Suñé, Tere Ortega, Laura Casas, Sílvia García, Jordi Blanch o Núria Cartañà fan possible el dia a dia de Tarragona Ràdio, però també totes les persones que formen l’equip de l’emissora. Des de l’administració fins als tècnics, passant per les tasques de producció, indispensables perquè la graella funcioni diàriament.

Com és el dia a dia d’una emissora pública? Qui se n’encarrega de parlar amb els entrevistats i trucar-los perquè entrin en directe? Com s’ho fan els tècnics per llençar cançons, atendre trucades i entendre’s amb presentadores i presentadors durant els programes? En aquest article us fem cinc cèntims de tot plegat.

Joan Andreu Pérez: tres dècades de dedicació a la ràdio

Ens situem a finals dels anys vuitanta. Joan Andreu Pérez comença a col·laborar amb una incipient Tarragona Ràdio. ‘Suc de Llimona’, un magazine musical, és el primer programa que lidera. “Era el meu somni poder fer ràdio. De fet, de petit, col·leccionava ràdios en comptes de joguines“, assegura.

Poc després va incorporar-se plenament a l’equip d’esports de l’emissora, una tasca que ha desenvolupat en els últims trenta anys. Futbol, bàsquet, vòlei o rugbi són algunes de les disciplines que Pérez ha seguit de ben a prop, amb retransmissions en directe dels partits, entrevistes i reportatges.

Joan Andreu Pérez fent tasques de producció als estudis de Tarragona Ràdio.

El bagatge professional de Pérez i les relacions establertes durant tots aquests anys han facilitat que el periodista compti amb una agenda de contactes àmplia i necessària. Això ha provocat que, en els últims anys, Pérez hagi compaginat la tasca de periodisme esportiu amb la de producció.

Des de fa uns mesos, el veterà periodista és l’encarregat de produir la gran majoria de continguts que s’escolten per l’FM i es llegeixen a tarragonaradio.cat. “És una feina menys reconeguda, però essencial pel funcionament de la ràdio. També em permet ser més creatiu a l’hora de proposar temes pels programes. És il·lusionant, i d’alguna manera segueixo contribuint a la ràdio, que és el que em fa feliç”, explica.

Pérez i el seu telèfon treballen pràcticament durant tot el dia, perquè “pots començar a pactar una entrevista a les nou del matí d’un dimarts i tancar-la dies després”. Gràcies a la seva feina, tots els programes de la graella compten amb un suport imprescindible que facilita el dia a dia.

Els tècnics: renovació constant i bona sintonia amb els presentadors

Joan Maria Bertran i Lluís Comes són els principals tècnics de l’emissora. Compten amb el suport de Núria Cartañà i Sílvia García, que compaginen les tasques periodístiques amb les de tècniques. Tots quatre són un clar exemple de renovació constant i adaptació als nous temps.

Lluís Comes durant un programa en directe a la cabina de control de Tarragona Ràdio.

La modernització de taules de so i equips així com l’arribada de la ràdio per Internet i noves plataformes com Spotify no han estat un problema per l’equip tècnic. De fet, són ells els encarregats d’adaptar els continguts sonors de l’emissora per convertir-los en productes multiplataforma, pal de paller de la nova estratègia de Tarragona Ràdio. A banda de fer sonar l’FM amb una alta qualitat, són capaços de produir continguts per Spotify, tarragonaradio.cat i el servei A la carta.

Tot plegat no seria possible sense una gran sintonia amb presentadores i presentadors, fet imprescindible perquè els programes en directe flueixin. L’entesa entre ells permet que, amb només una mirada, els tècnics llencin una cançó, un tall de veu o una trucada en directe. La tasca incansable de tot l’equip fa possible que Tarragona Ràdio es mantingui com l’emissora pública de referència a la demarcació.