El 17 d’agost de 1921 el Baix Gaià va viure la pitjor riuada de la seva història. El riu Gaià, des del naixement fins a la desembocadura, va inundar camps i terres, va destrossar ponts i va gravar en la memòria col·lectiva una riuada sense precedents. “Es calcula que a la Riera el riu baixava amb un cabal d’uns 1.200 metres cúbics d’aigua per segon”, ha explicat als micròfons de Tarragona Ràdio l’investigador i historiador local Ricard Ramon Sumoy.
Segons els historiadors, l’aiguat de Sant Cinto s’afegeix a la llista dels aiguats històrics com per exemple el de Sant Bartomeu (24 d’agost de 1842), que va afectar la conca d’Òdena, la Conca de Barberà, el Montsant i el Camp de Tarragona; el de Sant Mateu (21-22 de setembre de 1850), que es va emportar dues arcades centrals del pont vell del Francolí a Tarragona; i sobretot el de Santa Tecla del 23 de setembre de 1874, que va abastar un territori molt ampli del litoral català, des de les Terres de l’Ebre fins a l’Empordà.
La riuada que va arrencar ponts i avellaners
“El Baix Gaià s’estava transformant. Va passar del cultiu del cànem al de l’avellaner, i aquesta riuada va arrencar tots els arbres, que no devien tenir més de deu o vint anys“, ha detallat Sumoy. Les afectacions van arribar a tots els pobles de la conca del Gaià, des de Vila-Rodona —on el riu va arrencar un pont del segle XVI—, passant pel Catllar —on va destrossar les obres de la nova carretera i va obligar a fer més alt el pont que s’hi estava construint— i fins a la desembocadura.
En aquest punt hi confluïen el torrent de Salomó i el riu, motiu pel qual es va eixamplar el curs i es van inundar absolutament tots els camps. “Hi havia aigua des de la Móra fins a l’estació de trens d’Altafulla”, ha assegurat Sumoy. La Diputació de l’època va haver d’ajudar els ciutadans, que van perdre collites i propietats. Tot canviaria anys més tard amb la construcció de la presa i el pantà. Des d’aleshores, “les riuades són difícils de calcular i comparar amb les anteriors”, ha acabat dient l’investigador.
powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.