El projecte de la nova comissaria de proximitat que s’instal·larà al centre de la ciutat ha estat el principal tema que s’ha tractat a la Junta Local de Seguretat que s’ha celebrat aquest dijous a Tarragona. S’ha acordat l’impuls definitiu del projecte de la gran comissaria ubicada a l’interior de l’estació d’autobusos de la plaça Imperial Tàrraco i on hi treballaran conjuntament Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana.

L’alcalde i responsable de Seguretat, Rubén Viñuales, ha dit que “avui s’ha consolidat un tema estratègic per al futur de la ciutat i la millora de la seguretat de tots els tarragonins i tarragonines”.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha remarcat que “a Tarragona hi haurà una comissaria de proximitat, entre Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra per estar més coordinats i més a prop”. El projecte definitiu s’anunciarà a finals d’any.

D’altra banda a la Junta Local de Seguretat també s’ha parlat del reforç del cos de la Guàrdia Urbana de la ciutat, no només amb la incorporació de 29 nous agents; sinó també amb la incorporació del nou intendent, Manuel Vazquez Rubio que s’ha presentat oficialment a les autoritats.

L’Ajuntament ha convocat 22 places lliures d’agents de la Guàrdia Urbana i 7 més de Mobilitat, tot i que aquestes últimes serà una convocatòria interadministrativa. És a dir, que el procés selectiu anirà dirigit a altres cossos policials. La incorporació d’aquests nous agents serà una realitat l’any vinent, ja que un cop superada la fase d’oposició -només en el cas de les places lliures- aniran a formar-se a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, a Mollet del Vallès. El cas dels 7 nous agents de Mobilitat, un cop resolta la fase del concurs públic, s’incorporaran immediatament a la plantilla de Guàrdia Urbana. En definitiva, en els propers mesos la Guàrdia Urbana veurà incrementada la seva plantilla en 29 nous agents. 

En el balanç de xifres presentat a la Junta i en un període actual avaluat, que es considera de l’agost de 2022 al juliol del 2023; comparant-lo amb el període anterior (agost 2021 – juliol 2022), les infraccions penals han augmentat un 13% respecte al període anterior; però s’han resolt gairebé en la seva totalitat.  

Principalment s’han comptabilitzat delictes contra el Patrimoni, sent el període anterior 7.652 i en l’actual 9.061 – que han augmentat un 18%-; però en canvi han disminuït els delictes contra la seguretat viària en un 21,3% (sent 572 en el període anterior i 450 en l’actual). 

Pel que fa a les infraccions administratives, segons dades de Mossos, en el període actual també han incrementat, malauradament, en un 24,4%, sent 978 i en l’anterior, 786. Es xifra principalment l’augment en els mesos de novembre i abril. 

L’accidentalitat en el trànsit ha disminuït un 3,4%; amb unes xifres molt baixes de mortalitat i ferits greus (2 i 40, respectivament) i una disminució dels ferits lleus important. També ha disminuït de manera destacada els delictes contra la seguretat viària, amb un 21,3% menys que en el període anterior i destacant encara les gairebé 200 infraccions per conduir sota els efectes de l’alcohol. També s’han rebaixat en un 15,7% les denúncies de trànsit. 

La Unitat de Medi Ambient, per la seva banda, ha fet un total de 1365 actuacions, de les quals destaquen les 338 inspeccions en solars per abocaments incontrolats; les 326 per actuacions d’animals en estat d’abandonament o avisos similars i 251 intervencions en vigilància del medi natural. 

La policia conjunta i de proximitat 

Pel que fa al treball conjunt entre Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra, les actuacions han estat similars a les del període anterior, sent més de 75.000 i comportant dispositius especials; controls de seguretat ciutadana i de trànsit; gestions en policia administrativa i assistencial, entre d’altres.  

En aquest sentit el Pla de Seguretat Ciutadana i Proximitat de Tarragona continua expandint-se i s’han dut a terme 1.757 serveis de proximitat (dades del període anterior 2021-2022). La majoria a la zona centre, uns 906 i la resta en eixample, Ponent, Nord i Llevant. S’ha treballat incrementant la presència a l’entorn del Mercat Central. 

Així mateix, tal i com es va anunciar a principis d’any, l’Ajuntament està tramitant la instal·lació i posada en marxa de 28 càmeres de videovigilància a la Part Alta, concretant els punts on aniran situades i l’abast que tindran. La instal·lació també comportarà el subministrament del servei, la configuració i implantació de tots els sistemes necessaris per al seu funcionament com la gravació, la gestió i l’analítica de la videovigilància en xarxa amb la Guàrdia Urbana. Un cop en marxa, aquest contracte també compta amb el manteniment dels equips, així com l’adequació permanent a la normativa vigent en cada moment. Actualment s’estan tramitant tots els procediments.