“No sempre se celebren set segles d’antiguitat, un aniversari que obliga a mirar el passat per entendre la història i reinterpretar-la en clau de present”, explica el president del Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre, Raül Font, que es mostra “satisfet” per l’acte d’homenatge que es durà a terme aquesta setmana tindrà com a protagonista l’entitat.

El consistori municipal atorgarà aquest divendres, 14 de maig, la Medalla de la Ciutat 2021 al Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre.  Aquesta distinció va ser concedida a l’entitat en sessió extraordinària del Consell Plenari Municipal del 3 d’abril de 2020, per unanimitat de tots els presents.

El Reglament Especial de Distincions recull que la Medalla de la Ciutat és la màxima distinció que pot entregar l’Ajuntament de Tarragona i que, un cop l’any, posa de relleu la gratitud de la ciutat envers individus o col·lectivitats que han dut a terme accions rellevants continuades en benefici de la ciutat. 

L’Ajuntament de Tarragona entrega aquesta medalla al Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre en reconeixement a la seva trajectòria durant més de 700 anys en defensa de la pagesia, les tradicions i el patrimoni cultural de Tarragona. L’acte de lliurament de la Medalla de la Ciutat es celebrarà aquest divendres 14 de maig a les 19 h al Fòrum de la Colònia.

Set dècades al servei de la ciutat

“Precisament, el pròxim dilluns 17 de maig es celebrarà, oficialment, el 700 aniversari de l’entitat, ja que la primera menció que en tenim de l’entitat indica que el gremi va participar en l’Entrada del Braç de Santa Tecla el mateix dia de l’any 1321”, explica Font.

De cara a les celebracions de l’efemèride, Font destaca que es faran actes oberts a totrhom “quan sigui possible fer-los amb total seguretat”.

Imatge de l’arxiu del l’entitat que mostra una de les darreres celebracions dels Tres Tombs. / Gremi de Pagesos

Celebració de Sant Isidre el 15 de maig

D’altra banda, el pròxim dissabte. 15 de maig, el Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre celebra la festivitat del seu copatró.

Així, a les 20 h, a l’església de Sant Llorenç es durà a terme l’ofici religiós. Finalitzat l’acte, es procedirà a beneir les bossetes de cireres i nespres que es repartiran als assistents. Posteriorment i a les escales de la plaça de la pagesia, la Coral l’Àncora interpretarà unes cançons del seu repertori.

Des de l’entitat recorden que aquests actes resten limitats a l’aforament reduït, que poden acollir a un màxim de 40 personesi que caldrà respectar les mesures de seguretat habituals.

Imatge de l’arxiu del l’entitat que mostra una celebració antiga de les Festes de Sant Isidre. / Gremi de Pagesos

Una entitat plena d’història

Cercar un any concret d’inici del gremi, que és una de les entitats més antigues de Tarragona, no és fàcil. La data que es pren com a inicial és el 17 de maig de 1321, quan l’organització de pagesos de Tarragona va participar en l’Entrada del Braç de Santa Tecla.

Els arxius de l’època destaquen que el 1418 l’associació de pagesos ja comptava amb una seu als afores de la ciutat, al actual Parc Central, i, posteriorment, es va encarregar la creació d’un retaule dedicat a Santa Magdalena

L’adhesió amb la Confraria dels bracers de Sant Llorenç – una entitat que reunia a jornalers i que es va fundar en 1405- es traduiria en el trasllat fins l’Església de Sant Llorenç, situada a la Part Alta. Amb aquest canvi s’incorpora la designació de Sant Isidre com copatró i es configura el nucli que permet la formació de l’actual Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre.

Patrimoni social i artístic

Entre les particularitats del gremi destaca el fet que la societat conserva, en propietat, la església de Sant Llorenç, datada del segle XIII i que compta amb un important patrimoni medieval, entre el qual sobresurt el retaule gòtic que es troba a l’interior, i les peces d’art de Josep Maria Jujol, lligat al Gremi de Pagesos per llaços familiars, que van fructificar en diverses obres d’art, algunes de les quals poden trobar-se en l’edifici. Part d’elles van ser destruïdes la nit de el 21 de juliol de 1936, durant la Guerra Civil, que va suposar la pèrdua de bona part de la documentació de l’entitat i de algunes obres de valor.

L’entitat suma 700 socis. Antigament, les funcions de una entitat d’aquesta tipologia es centraven en donar suport als familiars de l’associat en cas de defunció i en la negociació de convenis que es puguin traduir en millores laborals per als treballadors de camp. Actualment aquestes tasques han desaparegut, però preval la vessant cultural, que es concreta amb la participació en actes tradicinales com la Setmana Santa i dels Tres Tombs, cites que mantenen la idiosincràsia d’un gremi que segueix viu, en actiu i amb nous projectes.

Imatge de l’arxiu del l’entitat que mostra una de les darreres celebracions dels Tres Tombs. / Gremi de Pagesos