La consellera d’Interior, Núria Parlon, assegura que s’han millorat les condicions per donar la millor resposta i protegir les persones en cas d’accident químic. A les portes del cinquè aniversari de l’explosió amb tres morts a Iqoxe, Parlon ha visitat Tarragona per presentar els sensors de substàncies quimiques que s’instal.laran en seixanta-set torres elèctriques del Tarragonès. Endesa i Protecció Civil treballen en la col·locació d’aquests dispositius que ha presentat Parlon al costat del director territorial d’Endesa a Catalunya, Enric Brazís.

La presentació s’ha dut a terme en una torre elèctrica de mitjana tensió ubicada al Polígon Sud de Tarragona, al Camí Vell de Salou I. Del total de 587 sensors que s’instal·laran al Camp de Tarragona i que detectaran substàncies potencialment tòxiques en l’ambient, un 35% estaran col·locats en suports elèctrics d’Endesa. El passat mes d’octubre va començar la instal·lació dels sensors que han de permetre detectar substàncies tòxiques, en el marc del PLASEQTA.

Parlon diu que són eines importants per prevenir accidents de risc químic i considera que s’han millorat les condicions per oferir una millor resposta davant de sinistres com el d’IQOXE.

Es farà també la substitució dels 56 sensors ja instal·lats en el marc de la prova pilot l’any 2021, que havien quedat obsolets. El director territorial d’Endesa a Catalunya, Enric Brazís, ha explicat la col.laboració de la companyia amb el Departament d’Interior.

D’altra banda, la consellera d’Interior, Núria Parlon, ha presentat al Port de Tarragona la xarxa de sirenes de risc químic que està formada actualment per 52 aparells operatius al Camp de Tarragona. Les darreres s’han col·locat: 1 al Port de Tarragona i dues a Vila-seca. Són 121 en total a Catalunya. Se situen en punts concrets del territori en funció de les possibles afectacions per accident químic en les indústries considerades de risc químic per la normativa (Seveso).

Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química

‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.