L’hidrogen verd és la revolució a la qual s’encomanaran el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre per transformar la demarcació durant la propera dècada. El protagonista de tot plegat, l’hidrogen verd, és l’aposta de la Comissió Europea per avançar cap a la neutralitat climàtica l’any 2050. Un centenar d’institucions ja s’han unit al voltant de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, que lidera la Universitat Rovira i Virgili (URV).
L’objectiu és captar diners dels fons Next Generation EU per convertir la regió en una Vall de l’Hidrogen. Això ha de permetre la renovació de la indústria petroquímica, mantenir milers de llocs de treball i assegurar la transició energètica un cop s’acabi la vida útil de les centrals nuclears. La Comissió Europea ha marcat el full de ruta per aconseguir la neutralitat climàtica el 2050 i això passa per una reconversió de les indústries i de la societat per tal de contaminar menys i usar energies renovables. I l’eina escollida per fer aquest canvi és l’hidrogen verd.
Europa transferirà 72.000 MEUR
A través dels fons Next Generation EU, Europa transferirà a l’Estat 72.000 MEUR fins el 2023 per tal de reactivar l’economia i apostar per la transició energètica. D’aquests, el 37% aniran destinats a energia verda, 1.500 MEUR dels quals es dedicaran a projectes relacionats amb l’hidrogen verd. Per aconseguir el finançament, empreses i administracions han de presentar els seus projectes al Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco), que els avaluarà i decidirà quins promou.
És arran de tot plegat que es constitueix la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud. «Tenim grans oportunitats com a regió. Som la regió de l’energia d’Espanya i una de les principals del sud d’Europa», defensa Jordi Cartanyà, químic i coordinador de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud. La intenció és crear una Vall de l’Hidrogen, una zona en la qual es produeixi hidrogen a partir de renovables i es pugui emmagatzemar i canalitzar perquè arribi als usuaris finals, ja siguin empreses, agents de mobilitat o usos particulars. En resum, que tot el cicle es produeixi en grans quantitats i en un mateix lloc, en aquest cas, la Catalunya Sud.
La plataforma es va presentar el 20 d’octubre amb 59 institucions al darrere. A dia d’avui ja supera el centenar, entre URV, centres de recerca, empreses, administracions i societat civil. D’aquests membres, 60 ja van presentar projectes al Miteco al desembre. «És brutal que s’hagi aconseguit tot això en tres mesos. Estic meravellat», exclama Cartanyà. Les iniciatives han sorgit principalment des de l’entorn de la demarcació però també s’ha aconseguit atreure interès de companyies de fora. «Ens interessa que vinguin aquí a fer experiments, perquè vol dir que hi ha un caldo de cultiu. S’estan alineant els astres», sosté el coordinador.