Hi havia rius amb abundant aigua on hi confluïen grans mamífers, com hipopòtams, elefants, rinoceronts o mamuts: i no estem parlant d’Àfrica, sinó de la Boella, a tocar de Tarragona, a la Canonja.
De fet, durant les excavacions que l’IPHES va fer-hi el 2007 s’hi van localitzar tres ullals i tres molars de mamut, que tenia 4.5 metres d’alçada i podia arribar a les 12 tones. Menjava herbes i branques en entorns molt humits, com el que es creu que hi havia als voltants de Tarragona ara fa un milió d’anys. La zona de la Boella podria ser un Delta, per on s’hi passejaven aquests grans mamífers.
Es creu que la zona també era freqüentada per carnívors, com els dents de sabre, i carronyaires, com les hienes.
Els homínids que cohabitaven amb aquesta fauna, competien pel menjar, en un entorn molt difícil.
La col·lecció de fauna localitzada al jaciment de la Boella és important però encara no és suficient per a tenir un catàleg complert de les espècies habitaven la zona.
Ho ha explicat al programa Evoluciona, de l’IPHES i Tarragona Ràdio, el paleontòleg, Bienvenido Martínez-Navarro.
Com ha apuntat aquest investigador, l’excavació que dirigeix Josep Vallverdú a la Boella, encara té molt de recorregut per davant, i pot donar moltes noves descobertes.
Tot plegat, es mostrarà en un futur centre d’interpretació.
El que sembla poc provable és que a la Boella apareguin restes humanes, donat que les condicions del jaciment són molt diferents, per exemple, a les de les coves d’Atapuerca. Amb tot, però, aquest extrem no es descarta.