L’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) té nova gerent. La doctora Imma Escofet assumeix el càrrec amb el repte de continuar impulsant l’excel·lència científica i la gestió eficient d’un centre de recerca públic consolidat com a referent a nivell estatal i entre els tres més rellevants d’Europa. Amb una trajectòria de 15 anys en el sector de la recerca química i una sòlida experiència en la gestió d’equips i estratègia científica, Escofet vol acostar encara més la recerca a la societat i reforçar la formació de noves generacions d’investigadors i investigadores, un dels pilars del seu ADN.
L’ICIQ compta amb 19 grups de recerca capdavanters en àrees com la catàlisi innovadora, les energies renovables i la medicina molecular, i s’ha convertit en un pol d’atracció de talent internacional. Catalunya és la tercera regió europea en captació d’aquests ajuts, i l’ICIQ hi té un paper clau amb 26 projectes finançats per l’European Research Council (ERC), en els seus 25 anys d’història.
Més enllà del finançament, el repte de l’ICIQ passa per continuar innovant en la recerca aplicada i ampliar el seu impacte en àmbits com la sostenibilitat, l’energia i la salut, ,com ha explicat Escofet.
La nova gerent també destaca la importància de la divulgació científica, amb iniciatives com el programa ‘Bojos per la Química’ amb la Fundació Catalunya La Pedrera, o el podcast ‘Blau de Prússia’, una coproducció entre l’ICIQ i Tarragona Ràdio, que enceta enguany la seva quarta temporada.
Amb aquest nou lideratge, l’ICIQ es prepara per continuar marcant el camí de la investigació química d’avantguarda en un moment en el que la química de frontera viu un moment decisiu en projectes transformadors com la descarbonització de la indústria, amb l’aprofitament i emmagatzematge del CO2 per a la seva transformació en productes de valor afegit i el seu reaprofitament en processos industrials.

Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química
‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.