Primer va ser la pandèmia i després la guerra a Ucraïna, que van congelar o posar al ralentí moltes inversions i projectes. Aquest 2023, però, assistim a una acceleració d’inversions, amb alguns projectes que ja s’han fet realitat i molts altres que truquen a la porta de la indústria ‘verda’ des d’ara i fins el 2026.
La més recent ha estat la planta que Messer Ibérica ha posat en marxa al polígon Sud, amb una inversió de 60 milions d’euros. I fa pocs mesos, el juny, la de Covestro, una planta per a la producció de clor a escala global, altament innovadora i energèticament eficient.
ONA5 (oxigen, nitrogen i argó)
La multinacional alemanya Messer ha batejat la seva planta com a ‘ONA5’, sigles dels tres gasos que produeix (oxigen, nitrogen i argó), i una picada d’ull al territori que l’acull, el camp de TarragONA. A la seva torre de gairebé 80 metres només hi entra aire amb sistema pioner a Europa que només consumeix electricitat, de zero emissions, i en surt oxigen, nitrogen i argó. La inversió converteix a Messer en el major productor de gasos destil·lats de l’aire a Catalunya amb una producció diària de 4.500 Tn.
![Messer](https://www.tarragonaradio.cat/wp-content/uploads/2023/09/messer-planta-1024x683.jpg)
ONA5 és la cinquena planta que l’empresa alemanya posa en funcionament al complex petroquímic de Tarragona. Està connectada amb la que la mateixa empresa té al polígon nord, al Morell, a través d’un sistema de gasoductes de 90 km.
Rubén Folgado, director general de Messer Ibérica, destaca en una entrevista a Tarragona Ràdio la capacitat de producció de 2.600 tones de gasos al dia, totalment descarbonitzats. Productes clau, a més, en els processos de la indústria i de la vida, però també en el camí de la descarbonització.
![](https://www.tarragonaradio.cat/wp-content/uploads/2023/09/WhatsApp-Image-2023-09-29-at-11.00.03-1024x576.jpeg)
Planta preparada per a produir criptó i xenó
Sectors com el de l’alimentació, l’automoció, o la investigació utilitzen aquests gasos. Però no és tanquen a diversificar cap a mercats emergents, tot i que encara incipients al continent. És el cas dels semiconductors o la propulsió elèctrica dels satèl·lits, entre d’altres camps, que utilitzen dos gasos amb noms de pel·lícula de ficció, el criptó i el Xenó, però que la nova planta ja està preparada per a produir. Folgado espera que ‘l’ONA’ de Messer esdevingui catalitzador d’altres inversions a Tarragona.
Una mirada cap a un continent de grans reptes
Folgado destaca una empresa suïssa que pertany al grup, ASCO Carbon Dioxide, que està especialitzada en captura i emmagatzematge del gas d’efecte hivernacle, que són el petroli del futur. De fet, Suïssa està a l’avantguarda del desenvolupament de tecnologies destinades a reduir la quantitat de CO2 a l’atmosfera. Diu que Messer i Tarragona han de tenir un paper central en l’horitzó dels objectius europeus per a descarbonitzar els processos.
L’electrolizador més gran de l’Estat, fons europeus i enginyeria conceptual avançada
Folgado, en l’entrevista a Tarragona Ràdio, recorda que en el marc de la descarbonització, també formen part del partner per crear l’electrolizador més gran de l’Estat, de 150 MW. En formen part juntament amb Repsol, Enagás Renovable i Iqoxe. D’aquest projecte presentat ara fa un any (setembre 2022) assegura Folgado que l’etapa d’enginyeria conceptual està molt avançada. I afirma que serà un referent en la producció d’hidrogen verd a Catalunya i a tot l’Estat. Ha d’estar operatiu el 2026.
El repte, però, està en el camp de les infraestructures de distribució, i sobretot, en la disponibilitat d’energia sostenible a preus competitius per fer viable la producció d’hidrogen, assegura el directiu de Messer.
Amb tot, el juliol ja es va anunciar que l’electrolitzador havia obtingut finançament a través dels fons europeus, en la tercera convocatòria per a projectes a gran escala del programa Innovation Fund, un fons d’innovació per al desenvolupament de tecnologies de baixes emissions de carboni que compta amb un pressupost de 3.600 milions.
Covestro, un exemple amb la nova planta per a la producció de clor a escala global
Fa pocs mesos, en el camí ‘verd’ de la indústria química de Tarragona, Covestro va engegar la seva nova planta per a la producció de clor a escala global. La primera de producció de clor del món basada en la tecnologia ODC (càtode d’oxigen despolaritzat), altament innovadora i energèticament eficient, desenvolupada per Covestro i els seus partners.
![El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la visita a la nova planta de clor de Covestro a tarragona Data de publicació: dimarts 06 de juny del 2023, 19:39 Localització: Tarragona Autor: Arnau Martínez / Mar Rovira](https://www.tarragonaradio.cat/wp-content/uploads/2023/06/cbae061f-221f-4091-8184-ae29c502073e-1024x683.jpg)
La planta de Covestro de Tarragona és la més competitiva d’Europa. Així de contundent es mostrava fa uns mesos el president de la companyia a la península Ibèrica, Andrea Firenze. Pel directiu, l’excepció Ibèrica del preu de l’energia afavoreix l’activitat al territori i, després de 3 anys de parada, hi ha empreses que volen instal·lar-se a Tarragona.
Oportunitat de present i futur, i un canvi de paradigma
És un exemple més d’un camí que no té marxa enrere, i que també té en el full de ruta una Ecoplanta de Repsol per a transformar residus en productes útils, i que es situaria al Polígon Nord també en l’horitzó de 2026.
El Camp de Tarragona serà l’epicentre d’una revolució tecnològica, amb canvi de paradigma i grans oportunitats. Un territori que ha estat l’embrió de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, amb seu al Port de Tarragona, i on s’han de construir plantes pilot per a desenvolupar aquest vector energètic, per esdevenir el mirall tecnològic del país sota el paraigües del futur Centre Tecnològic per a la Descarbonització de Catalunya. Molt bones intencions però a data d’avui amb una inversió de 5 MEUR per part del Govern de la Generalitat que es fa esperar, i un import equivalent o superior per part de les empreses que no s’igualarà fins que l’administració faci els deures.
Un futur que ja és present, on han de caminar de la mà els centres tecnològics com l’ICIQ, l’Eurecat, i la URV, amb les empreses del sector i l’administració. Un camí imparable, el de l’ONAda d’inversió per la descarbonització de la industria química.
![](https://www.tarragonaradio.cat/wp-content/uploads/2022/09/disseny_1x1_programa_blaudeprussia-1024x1024.jpg)
Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química
‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.