La prostitució al carrer o als clubs es redueix i cada cop més es trasllada a pisos i xalets. Això complica la detecció i identificació de casos d’explotació sexual. La majoria afecten dones, molt sovint extracomunitàries que, per les situacions dels seus països d’origen, no es consideren víctimes i objecte de delicte. Però el tràfic d’éssers humans va més enllà de les finalitats sexuals; n’hi ha per motius laborals o, fins i tot, per obtenir òrgans de manera il·legal.
Per tal d’arribar a les víctimes i oferir-los una millor atenció, la Subdelegació del Govern a Tarragona ha impulsat un circuit d’actuació que involucra una vintena d’agents institucionals i entitats de la societat civil. És el cas dels cossos policials, la Creu Roja o la Fiscalia de Menors i en matèria d’Estrangeria. Aquest dijous han signat l’acord de col·laboració.
El subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, diu que el tràfic de persones és una xacra que es combat de manera eficient des dels cossos de seguretat però afirma que calia fer aquest pas per una millor atenció a les víctimes.
Un altre dels col·lectius vulnerables són els anomenats MENA, els menors estrangers no acompanyats i que, en alguns casos, acaben sent víctimes de xarxes que els introdueixen a la delinqüència o a l’explotació sexual. Josepa Clavero, cap de la Unitat de Violència contra la Dona de la Subdelegació, detalla que en el cas de les noies explotades la situació és cada cop més complexa perquè els proxenetes canvien de pràctiques per fer-les més invisibles.
El seguiment de la implementació del circuit es farà mitjançant reunions semestrals.