Un dia després de la inauguració de l’intercanviador de Battestini, els autobusos del pla alternatiu de Renfe han continuat sortint aquest dimecres des de l’avinguda Roma. No serà fins a les 10h, segons ha informat la companyia, que ja ho faran des de la nova infraestructura, per no interferir l’hora punta. L’intercanviador, que ha comptat amb una inversió d’1.2 milions d’euros de fons europeus, rebrà el març la flota de l’EMT.

Quan siguin derivats, el nou intercanviador absorbirà el flux dels autocars que van i venen cap a l’Estació de Sant Vicenç de Calders, fins el proper 2 de març de 2025, quan està previst que finalitzin les obres de Roda, segons les previsions de Renfe.

En la inauguració, l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha destacat que el nou intercanviador ha de facilitar la vida als usuaris del transport públic municipal, que han crescut enguany quan s’assolirà 11 milions de passatgers. També ha de millorar la vida als conductors i conductores. Les obres han permès habilitar dues rotondes, quatre carrils, una vorera de 9 metres i més espais verds.

Estudi sobre la reordenació de l’EMT, amb un servei que és dels anys 80

A partir del març, si ADIF compleix el terminis, l’Intercanviador donarà servei plenament a l’EMT, el que permetrà a l’Empresa Municipal de Transport adaptar parades i servei. En paral·lel s’està fent un estudi encarregat des de l’EMT, que s’ha d’enllestir en el primer trimestre de l’any, per actualitzar les línies i la circulació del transport públic municipal. Amb aquesta diagnosi es podrà veure quines zones de la ciutat es poden alliberar de parades de bus o reorganitzar, en un servei que cal tenir present que és dels anys 80, segons ha explicat la presidenta de l’EMT, Sonia Orts en una entrevista a Tarragona Ràdio.

La consellera avança que hi ha carrers com Pere Martell o Prat de la Riba que tenen molta concentració de línies i parades, algunes de les qual es podrien derivar al nou Intercanviador de Battestini.

L’obra es va iniciar el gener d’enguany i ha anat a càrrec de la UTE Roma Infraestructures i serveis. Ha comptat amb una inversió d’1.2 milions d’euros a través del projecte “Tarraco Sostenible”, provinents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea amb Fons Next Generation.

11 milions i nous autobusos el 2025

Viñuales ha recordat que l’Ajuntament de Tarragona ha impulsat un pla d’inversió per renovar més de la meitat de la flota actual d’autobusos en un termini de tres anys, amb una inversió total d’11 milions d’euros. Aquesta inversió respon a la necessitat de modernitzar una flota de 77 autobusos, la majoria amb més de 18 anys d’antiguitat, que presenten problemes de manteniment, una operativa menys eficient i majors nivells de contaminació.

Aquest 2024 s’ha adjudicat la compra de quatre autobusos elèctrics i sis d’híbrids, que s’incorporaran a la flota el 2025. Així, el 30% dels vehicles seran de baixes emissions el 2025, i el 2027 més del 50% de la flota estarà renovada amb tecnologies sostenibles.