L’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, ubicat al monestir de Poblet, ha inaugurat aquest dimarts l’exposició permanent ‘Els fonaments de l’autogovern’ per donar a conèixer un dels patrimonis documentals més importants de Catalunya. Es tracta dels més de dos milions de pàgines, fotografies, materials i cartes, entre altres, que el president Josep Tarradellas va cedir a l’equipament als anys vuitanta. Un arxiu que ajuda a traçar una línia de continuïtat entre la Generalitat establerta l’any 1931 i la institució recuperada el 1977. A més, també s’exposa l’urna que va preservar el cor galvanitzat del president Macià.

N’hem parlat amb la directora de l’Arxiu, Núria Gavarró.

Després de passar per la seu central de la Diputació de Barcelona -qui ha produït l’exposició- en el marc de la commemoració del 40è aniversari de la creació de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, enguany s’ha traslladat fins a aquest equipament situat al monestir de Poblet, on estarà de manera permanent.

Tot i que l’arxiu es va crear el 1981, després que Josep Tarradellas cedís els seus fons bibliogràfics i documentals a la comunitat monàstica de Poblet, han estat poques les persones que s’han apropat durant aquests anys a l’equipament per llegir i analitzar els milers de documents, fotografies, pel·lícules, llibretes i audiovisuals, entre altres. D’aquests, la gran majoria han estat investigadors i historiadors.