La nova planta de tractament de les aigües industrials d’AITASA (Aigües Industrials de Tarragona SA) ha estat inaugurada aquest divendres en un acte presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès. Es tracta de la inversió conjunta més important de la història de la indústria petroquímica de Tarragona, en la qual s’han invertit més de 30 milions d’euros. Prop del 20% de l’aigua consumida al complex industrial ja és regenerada, però la indústria treballa en un projecte per duplicar aquest percentatge i assolir el 40% a mitjà termini. En la inauguració s’han commemorat els deu anys de la posada en marxa de la planta d’aigua regenerada que compta amb la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

La nova planta d’AITASA es va posar en marxa fa uns mesos i ha representat “un pas” endavant per a la indústria química de Tarragona, la qual “és pionera i referent internacional” en la gestió sostenible de l’aigua. La nova instal·lació recull les aigües industrials residuals ja tractades per cada indústria del complex i els dona una nova etapa de purificació amb qualitats que permetran reutilitzar-la. Aquesta darrera etapa de purificació ja és en fase d‘estudi.

A la planta d’aigua regenerada, les aigües procedeixen de les EDAR de Tarragona i Vila-seca i la seva reutilització per part de la indústria suposa “un doble guany”, evitar que es vessin al mar i reduir la demanda de cabals a altres fonts. Des de la seva posada en marxa l’any 2012, la qualitat de l’aigua obtinguda ha estat excel·lent i l’ús d’aigua regenerada ha anat creixent fins a situar-se l’any passat en un rècord històric, 5,93 hectòmetres cúbics, el que equival al consum anual d’aigua que pot tenir una ciutat com Tarragona i suposa un 19% del consum total d’aigua per part de les empreses durant l’any 2022.

AITASA ha aconseguit una ampliació de la concessió de les aigües regenerades, per augmentar el recurs hídric disponible i que es pugui passar dels gairebé 6 hectòmetres cúbics anuals de capacitat actual a 9, la qual cosa permetrà assolir l’objectiu que més del 25% del total d’aigua industrial consumida pel sector químic de Tarragona sigui regenerada.

El següent repte d’AITASA és construir una nova planta de regeneració, en aquest cas d’aigües residuals industrials, per tal que puguin reaprofitar-se i tornar-se a introduir en el cicle d’aigua industrial. Els estudis per convertir aquesta idea en realitat ja estan en marxa.

Pere Aragonès ha posat en relleu la importància de la gestió més eficient de l’aigua i ha subratllat que “apostes com la regeneració i la reutilització de l’aigua són una estratègia de país per contribuir a reduir el dèficit hídric”. El president ha recordat que la planta va ser “una aposta arriscada, en un moment molt complicat des del punt de vista econòmic i financer” i ha destacat que els resultats han estat “excel·lents en volum i qualitat d’aigua obtinguda”. Aragonès ha ofert “continuar treballant conjuntament per introduir les millores i totes les ampliacions necessàries per augmentar la capacitat”.