powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.
El director tècnic de Messer Ibèrica, Rubén Folgado, assegura que “si la indústria tarragonina no fa el pas cap a l’hidrogen verd, desapareixerà”. Ho ha explicat en una entrevista al Matí de Tarragona Ràdio. El cap de continguts de l’emissora, Pep Suñé, s’ha desplaçat a les instal·lacions de Messer Ibèrica.
Aquesta multinacional ha signat recentment un acord amb Siemens Energy per cooperar en el desenvolupament de projectes d’electròlisi d’hidrogen per a la indústria química de Tarragona. L’empresa també ha engegat unes obres amb una inversió de 35 milions d’euros, que serviran per tenir una nova unitat que produirà diàriament 2.400 tones d’oxigen, nitrogen i argó.
Quines són les diferències entre l’hidrogen verd i la resta d’hidrògens?
S’està catalogant l’hidrogen segons la seva tecnologia i procés de producció. Existeixen el gris, el blau i el verd. Les diferències són les següents: el gris és el procés que extreu hidrogen d’un combustible fòssil. L’evolució del gris és el blau, amb el mateix procés de producció que el gris però amb una captura de CO2. Per últim, el verd, que és la projecció com la palanca per fer la transició energètica de futur, procedeix de l’electròlisi amb energies renovables (hidràuliques, eòliques o solars). Hi ha altres colors, com el marró (procedent de la gasificació), el turquesa… I tota la gama d’electròlisi, procés de reacció electroquímica on necessites energia d’origen. Depèn de l’origen d’aquesta energia se selecciona el color.
Sobre l’acord entre Messer Ibèrica i Siemens per cooperar en el desenvolupament de projectes d’electròlisi d’hidrogen per a la indústria.
El nostre acord és amb el fabricant europeu. Volem posicionar-nos en la cadena de valor de l’hidrogen verd amb solucions d’alta fiabilitat, per això necessitem un partner tecnològic d’alt nivell. Siemens estan preparats per adaptar-se a la intermitència de les energies renovables. Utilitzem equips de Siemens de games mitjanes, entre 5 i 50 MB. Creiem que és una bona aposta i pot cobrir les necessitats de nous projectes que s’estan donant a la zona.
La producció d’hidrogen de Messer i els seus destinataris.
Els grans sectors demandants d’hidrogen són la indústria petroquímica, on juga un paper important per aconseguir uns combustibles més sostenibles. L’altre sector demandant és la síntesi de l’amoníac, un dels components dels fertilitzants a nivell global. Per últim és el procés de producció del metanol. El nostre segment és molt més especialitzat, al detall, necessitats de volum més petit però de valor afegit, com analítiques de laboratori, també té aplicacions a soldadura amb materials inoxidables, a la metal·lúrgia, a la indústria del vidre o electrònica, aplicacions en nivell de saturació d’olis per formar mantegues o greixos, a la perfumeria o química fina…
L’hidrogen verd és una revolució? També s’han d’obrir nous camps en transport i mobilitat?
L’hidrogen és una molècula ideal per la transició energètica. És la més simple, lleugera i la més abundant. Té unes condicions que el faran ser l’energia del futur. Però primer, abans d’arribar a l’hidrogen, hem de passar per electrificar al màxim els processos. No és eficient emmagatzemar hidrogen per tornar a fer electricitat perquè es perd eficiència. Primer hem d’electrificar i només en aquells processos difícilment electrificables o descarbonitzables, és on l’hidrogen jugarà paper fonamental. Això passarà a la indústria (on es requereixen nivells d’hidrogen molt important) i l’hidrogen verd reduirà l’impacte de CO2.
En el transport de llarga distància i vehicles pesants també és la solució, també en vaixells i aviació. En la climatització d’edificis també tindrà paper crucial, perquè l’hidrogen també és un combustible. Serà important en el sector de residus, perquè els transformarà perquè tornin a la cadena de valor de l’economia. I, per últim, el protagonisme en el sistema elèctric, perquè serà el magatzem i el complement perfecte per les energies renovables. Necessitem un element que pugui emmagatzemar energia quan hi hagi excés d’energia renovable, per emmagatzemar-la en forma d’hidrogen i poder utilitzar-la després. La finalitat és que siguem totalment neutres en l’impacte al clima al 2050.
Les decisions estratègiques de les indústries de Tarragona passen per la transformació amb l’hidrogen verd. És anar cap aquest camí o desaparèixer?
Així és. El que fem ara significarà la viabilitat d’un complex com el de Tarragona. A Europa s’estan fent molts avenços sobre com anar descarbonitzant, o aconseguint la neutralitat climàtica de les activitats, i per a una activitat química tan concentrada com la de Tarragona és molt important. En dos sentits: per la pròpia continuïtat de les activitats, que si no es fan de forma ordenada però accelerada aquestes accions deixarem de ser competitius en un període més curt del què pensem. És primordial que en aquestes estratègies siguem primera línia, màxima prioritat. Hem d’accelerar la transformació amb els fons europeus.