Investigadors de la URV han elaborat un nou model matemàtic que permet optimitzar el disseny de comunitats energètiques.
El grup de recerca SUSCAPE ha creat un sistema capaç de configurar la comunitat energètica idònia, a partir de
variables que descriuen les característiques meteorològiques de l’entorn, el consum elèctric dels usuaris i el cost econòmic de la tecnologia necessària i el seu impacte ambiental. En contrapartida, dimensiona i configura l’equilibri òptim d’energia solar fotovoltaica, eòlica i capacitat d’emmagatzematge per minimitzar l’impacte econòmic i ambiental de l’equipament.
L’article publicat posa a l’abast una metodologia per dissenyar comunitats energètiques eficients i amb el mínim impacte ambiental.
Per tal de testar el model matemàtic, els investigadors han elaborat un estudi de cas simulant la configuració d’una comunitat energètica situada al barri Nou Eixample Nord de Tarragona. Els resultats apunten que la comunitat podria reduir el seu impacte ambiental i els costos de producció en funció del dimensionament de les instal·lacions, tal com explica l’investigador Marc Marín-Genescà, coautor de la recerca.
La finalitat principal darrera aquesta idea és que l’energia es produeixi, en mesura d’allò possible, allà on es consumeixi minimitzant la despesa econòmica i les pèrdues associades al transport de l’electricitat. També impulsar l’ús de fonts d’energia renovables, sempre i quan la seva instal·lació no entri en conflicte amb pràctiques agrícoles o amb la preservació d’espais amb valor ecològic.
És a dir, col·locar les plaques solars a les teulades i no al camp.