Un equip investigador liderat per la URV ha identificat unes molècules a la sang que relacionen la resistència a la insulina amb un major risc de desenvolupar Alzheimer. El descobriment d’aquests compostos, un tipus de metabòlits —molècules producte del conjunt de reaccions químiques que tenen lloc en un organisme viu—, pot millorar els mètodes actuals de predicció de l’Alzheimer. “Hem obert una nova via en la recerca per la prevenció i el tractament d’aquesta malaltia i la seva relació amb malalties metabòliques com l’obesitat”, celebra Mònica Bulló, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia.

L’Alzheimer és una malaltia incurable, degenerativa i terminal que, generalment, es diagnostica a persones de més de 65 anys. En les etapes primerenques, el símptoma característic és la pèrdua de memòria. A mesura que la malaltia avança, apareixen la confusió, la irritabilitat, canvis d’humor i pèrdua de sensibilitat. Finalment, les funcions vitals decauen provocant, en última instància, la mort del pacient. Segons la Organització Mundial de la Salut, l’Alzheimer és la forma de demència més comuna —és diagnosticada en més de seixanta de cada cent casos de malalts amb demència— i s’estima que té un impacte econòmic anual aproximat de 1.200 milions d’euros a escala mundial.

Per dur a terme l’estudi, investigadors del grup de recerca Nutrició i Salut Metabòlica (NuMeH) van treballar amb dades de 400 individus amb deteriorament cognitiu lleu, als quals es va fer un seguiment durant quatre anys. En aquest període, el deteriorament de 142 dels individus va evolucionar cap a demència de tipus Alzheimer. Analitzant més de 600 metabolits plasmàtics, extrets de la sang dels individus durant el seguiment mèdic, van identificar un conjunt de 18 metabòlits ja associats amb la resistència a la insulina. “Que haguem trobat biomarcadors coincidents en aquestes dues patologies obre la porta a facilitar la identificació precoç de l’Alzheimer en persones resistents a la insulina, ja que la disfunció metabòlica apareix abans que els símptomes cognitius”, explica Bulló.

Mònica Bulló, directora del Grup de Recerca NuMeH de la URV i líder d’aquesta recerca.

Més enllà de millorar les eines de predicció de l’Alzheimer, els mètodes desenvolupats en aquesta recerca perfeccionen els anàlisis de metabòlits en mostres de sang, més accessibles que les de líquid cefalorraquidi, que requereixen una punció lumbar, un procés més invasiu per al pacient.

Comprendre millor la funció que aquestes molècules desenvolupen en els estadis previs de la malaltia pot ajudar, a més, a dissenyar noves estratègies preventives i terapèutiques que alenteixin la progressió de l’Alzheimer i millorin la qualitat de vida dels pacients. Ampliar els coneixements sobre aquests compostos també pot millorar els tractaments disponibles en patologies amb metabòlits comuns, com la resistència a la insulina, pròpia de pacients amb diabetis tipus 2 o obesitat.

La recerca ha estat liderada per la Catedràtica Mònica Bulló, Directora del Grup de Recerca NuMeH i del centre TecnATox, i ha comptat amb la col·laboració d’investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, de l’Ace Alzheimer Center Barcelona, de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla i del grup de recerca ITAKA de la URV i també pertanyent a TecnATox.