Investigadors de l’IPHES qüestionen els escenaris més catastrofistes que dibuixa el Panell Internacional del canvi Climàtic. Diuen que aquests pronòstics es basen en registres instrumentals recents, i en models deficitaris ja que no incorporen la part més antiga de la història del clima a la terra, que va milions d’anys molt més enllà.
Ho ha explicat a l’espai Evoluciona de Tarragona Ràdio el paleoclimatòleg, Francesc Burjachs, de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social.
Assegura que de canvis climàtics n’hi ha hagut molts al llarg de la història del planeta. Afegeix que la terra es troba actualment entre dos períodes glacials, i la tendència climàtica natural tendeix -a llarg termini- cap al refredament.
Reconeix, això sí, l’escalfament global a causa dels gasos d’efecte hivernacle. Amb tot, diu que el pitjor dels escenari que pronostica el Panell seria un augment de les temperatures que no superarien d’altres que ja ha viscut la nostra espècie en el passat.
Burjachs també defensa que l’avenç i retrocés dels glacials ha estat un fenomen constant al llarg de la història.
Aquest reconegut expert assegura que els canvis en el clima tenen a veure, sobretot, amb els moviments orbitals de la terra respecte el sol i amb la circulació oceànica.
En qualsevol cas, conclou que un eventual escalfament comportaria, en part, una nova distribució del clima diferent al d’ara, però de cap manera catastròfic.