Investigadors de l’IPHES troben el fòssil humà més antic de Galícia a la Cueva de Valdavara a Lugo.
Es tracta d’una dent infantil, de fa uns 17.000 anys, un molar de llet amb un grau de desgast molt avançat i pertanyent a un individu d’uns 10 anys d’edat.
És, a més, la primera resta humana del Paleolític trobada a la comunitat gallega. La troballa va tenir lloc l’any passat, però s’ha fet pública ara quan s’ha sabut els resultats de diferents anàlisis.
La dent de Valdavara seria almenys 7.000 anys més antiga que les restes fòssils que fins ara ocupaven aquesta categoria a Galícia. En el mateix nivell s’ha recuperat un ric conjunt arqueològic, integrat per nombroses eines elaborades amb sílex i ossos, així com elements d’ornamentació personal, com ara una sèrie de petxines de Dentalium utilitzades com comptes de collar.
Tot plegat quan l’IPHES centra aquests dies els seus esforços a Atapuerca, a Burgos, on fa setmanes que excaven en una nova campanya i amb moltes expectatives, com explica un dels investigadors veterans Josep Vallverdú.
Els treballs a la Cueva de Valdavara de Galícia es van iniciar el 2007 i s’emmarquen en un projecte de recerca conjunt de la Universidade de Santiago de Compostela i l’IPHES.