L’Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors reclama una investigació sobre la presó de les Oblates de Tarragona. Al convent, que va ser habilitat com a centre penitenciari, van arribar a partir de 1939 dones preses, moltes d’elles de Madrid, Toledo, Saragossa i altres punts de la demarcació.

De fet, en una primera remesa van ser traslladades a Tarragona 35 dones de la presó de Las Ventas de la capital espanyola i aquí eren custodiades per les monges. El règim les utilitzava amb la finalitat d’atraure els seus homes per detenir-los.

En una segona tongada, van venir prop de 300 preses. Algunes de les procedents de Madrid portaven els seus nadons.

Ara, l’Observatori s’ha posat en contacte amb l’associació Víctimas Contra la Impunidad de las Desapariciones Infantiles en Todo el Ámbito Nacional AVIDNA. Estudiaran quantes dones embarassades o amb nens van sortir de las Ventas per venir a la presó de les Oblates de Tarragona i quantes dones i quants nens van ser traslladats després a la presó de les Corts de Barcelona. D’aquesta manera es podrà quantificar quants fills de les presidiàries van ser donats en adopció de manera il·legal. La presidenta de l’Observatori i doctora en Ciències Humanes i Socials, Neus Roig, assegura que s’ha d’investigar el que va passar al convent de Les Oblates però admet que serà molt complicat trobar documentació. L’Observatori i la Fundació per a la clínica psicoanalítica d’orientació lacaniana signen aquest divendres un conveni súper important per a les víctimes.

Es calcula que el nombre de bebès robats és de 300.000 a Espanya. A la ciutat de Tarragona s’han detectat fins ara 9 casos de nens robats entre els anys 1950 i 1983.

Acte al Convent de Les Oblates
Pla general de les organitzadores llegint les fitxes d’ingrés a la presó de les 11 dones mortes al convent Les Oblates durant el franquisme, en l’homenatge organitzat pel Fòrum de Tarragona per la Memòria. Imatge del 7 de març del 2021.