Un dels tres pares de la Fundació Atapuerca, juntament amb Eudald Carbonell i Juan Luís Arsuaga, respon amb contundència als que defensen postures racistes. José María Bermúdez de Castro assegura que no té cap sentit parlar de supremacia de raça, i recorda que els trets distintius entre individus de la nostra pròpia espècie, són els que ens han permès sobreviure i avançar des de fa milions d’anys.

María Martinón i José María Bermúdez de Castro
María Martinón i José María Bermúdez de Castro
María Martinón i José María Bermúdez de Castro
María Martinón i José María Bermúdez de Castro
María Martinón i José María Bermúdez de Castro
María Martinón i José María Bermúdez de Castro
María Martinón i José María Bermúdez de Castro

“Costa molt entendre cronologies molt llargues, com les de més d’un milió d’anys, i sovint no les concep ni la ment humana

José María Bermúdez de Castro

En una entrevista a l’Evoluciona de Tarragona i l’Iphes, diu que “de vegades costa molt entendre cronologies molt llargues, com les de més d’un milió d’anys, i sovint no les concep ni la ment humana“. Però aquesta evolució, precisament, és la que ens demostra que som un conglomerat genètic que ha begut, fins i tot, d’altres espècies, “com els neandertals, amb els que ens vam hibridar”.

El paleoantropòleg i biòleg, que també és membre de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) ocupant la cadira K, pensa fins i tot que caldria suprimir ‘racisme’ del llenguatge, en considerar-lo un terme obsolet.

Bermúdez de Castro va ser fundador i director del Centre Nacional de Recerca sobre l’Evolució Humana (CENIEH). L’actual directora, María Martinón, comparteix la idea. Tots dos han passat per l’espai Evoluciona. Aquesta doctora i paleoantropòlega va més enllà, i creu que “hem de cooperar com a espècie”, ja que l’evolució també ens demostra que hem sobreviscut precisament “perquè som una tribu”.

En alguns aspectes ens comportem i organitzem com les formigues o les abelles”

María Martinón

Parla d’eusocialitat, i de que en alguns aspectes “ens comportem i organitzem com les formigues o les abelles”. Recorda que els avis i la seva saviesa han estat l’as de la màniga que ens ha permès guanyar la partida a la mort.

“Els avis han estat l’as de la màniga que ens ha permès guanyar la partida a la mort” com a espècie

María Martinón

Martinón i Bermúdez de Castro han passat aquest dimarts per l’Evoluciona. Van venir fa uns dies a les instal·lacions de l’Iphes a posar en comú les investigacions al voltant de la darrera descoberta a Atapuerca (Burgos) la cara fòssil d’un homínid que va viure fa entre 1,2 i 1,4 milions d’anys, com vam explicar en un anterior programa.

Fa més de 40 anys que s’excava el jaciment burgalès, que han definit com “una enciclopèdia oberta de l’evolució humana on no hi falta cap fascicle ni capítol”.

Maria Martinón és metgessa, doctora europea en Medicina i Cirurgia, i especialitzada en Evolució Humana per la Universitat de Bristol i Antropologia Forense per la Universitat Complutense de Madrid i actualment és la Directora del Centre Nacional de Recerca sobre l’Evolució Humana (CENIEH) i Catedràtica Honorària el Departament d’Antropologia d’University College London. És membre de l’Equip Investigador d’Atapuerca des del 1998 i co-investigadora principal del projecte Atapuerca des del 2019, juntament amb Marina Mosquera de l’IPHES i la URV.

José María Bermúdez de Castro és Paleoantropòleg, doctor en biologia per la Universitat Complutense de Madrid del qual va ser professor, així com del CSIC des del 1990. Va ser membre fundador i primer director del CENIEH i actualment coordinador del Programa de Paleobiologia al mateix centre. És professor honorari de l’University College de Londres i covicepresident de la Fundació Atapuerca. Juntament amb Eudald Carbonell i Juan Luís Arsuaga és codirector del Projecte Atapuerca pel qual ha rebut múltiples premis com el Premi Príncep d’Astúries…

Evoluciona, la investigació sobre l’evolució humana, amb l’Iphes

Espai científic en coproducció amb l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA). Programa quinzenal (10:05 – 10:45 h) conduït per Josep Suñé amb l’objectiu de donar a conèixer l’activitat que genera la investigació sobre l’evolució humana.

Listen on spotify Logo