Els 50 anys del barri de Sant Pere i Sant Pau es reflecteix en un documental estrenat aquest dijous al Centre Cívic del barri. L’acte ha servit per aixecar el teló de la Festa Major del barri cooperativista, amb els origens i la seva gent com a protagonistes.
Els seus impulsors són l’Òscar Jordà i l’Erik Anderson, que després de més d’un any de treball i una vintena d’entrevistes finalment aquest dijous l’han pogut projectar. L’Óscar (23 anys) i l’Erik (25) es van conèixer com a estudiants de publicitat i relacions públiques a la Universitat Rovira i Virgili (URV), quan els va arribar l’encàrrec de l’associació de veïns de Sant Pere i Sant Pau, pels vincles familiars del primer al barri.
Documents audiovisuals inèdits en super-8, moltes hores de visualitzacions a la Biblioteca Hemeroteca Municipal, han fet un producte rodó que plasma l’essència de la creació i evolució del barri. Entre les entrevistes, membres de la junta de la primera cooperativa, com el vicepresident, José Miguel Romero, o el president, Albert Balcells.
Cap cooperativa havia fet una promoció similar a nivell de tot l’Estat, tal i com després els reconeixerien. En la primera època, Sant Pere i Sant Pau tenia la seva pròpia policia, bombers, jardiners i fins i tot taxistes. Els socis de la cooperativa pagaven una quota anual i la junta s’encarregava de la gestió. També han entrevistat comerciants que porten dècades al barri i que tothom els coneix com ‘de tota la vida’.
En un programa especial de Tarragona Ràdio des de la plaça Miramar, l’Òscar ens han explicat el projecte del documental: ‘Jo sóc de Sant Pere i Sant Pau: 50 anys fent barri’. El cap de setmana també es projectarà el documental al sopar de germanor, en el marc de les festes majors del barri.
powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.
powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.
Doncs sí, les classes a l’inici del barri es donaven en pisos i locals. Després es crearia l’escola i posteriorment l’institut. Una història ben singular que aquest dijous hem explicat amb Dolors Cano, directora de l’escola Marcel·lí Domingo; Adriana Sánchez, directora de l’Escola Sant Pere i Sant Pau, Anna Carles, directora de l’Institut Sant Pere i Sant Pau i Amat Callen, responsable de la Xarxa de Centres Cívics de Tarragona.
També han passat pel programa especial el president de l’Associació de Veïns de Sant Pere i Sant Pau, Luís Trinidad, i Tomas Aparicio, responsable de la Llar municipal de Jubilats.
L’esport i l’aparició de diferents clubs esportius ha estat cabdal pel desenvolupament i l’obertura del barri. N’hem parlat amb Vicente Elías, de Vital Sport; Alfonso Periáñez, veí del barri i impulsor d’iniciatives com la primera associació de pares o el Club Voleibol Sant Pere i Sant Pau, i amb un referent a nivell esportiu i gerent del Volei, Axa Stevoski.
Un barri que encara compta amb comerços d’aquells de tota la vida. De fet, enguany l’Associació de veïns homenatja els comerços que porten més de 30 anys al barri.
Hem parlat amb la propietària de la Ferreteria Niubó, Pilar Burgos, del primer comerç que hi va haver al barri, fa 49 anys.
Hem seguit fent la radiografia del barri des de la perspectiva de l’Associació de Veïns La Unió amb la veu del seu president, Gabriel Muniesa, ells compleixen 30 anys i ho celebren al setembre.
També hem pogut conversar amb un negoci del barri amb Marc Margalef de la pastisseria Montserrat, que ens ha endolcit el programa.
Sant Pere i Sant Pau ha estat sempre un barri molt ric en l’àmbit associatiu. I, naturalment, no podia faltar en aquest programa especial la seva colla castellera, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Ens ha acompanyat una de les seves camises mítiques i casteller històric, Josep Maria Pasqual ‘Pasqui’.
També ens ha acompanyat Eduard García Castells, director de la nostra emissora amiga, Ràdio Sant Pere i Sant Pau, al costat de Josep Masdeu, el capellà de la parròquia del barri.
Hem tancat l’especial de la plaça Miramar amb el programa Tothom, i amb els responsables de l’associació provincial de paràlisi Cerebral, La Muntanyeta, des de fa 45 anys presents al barri.