El president del Consorci d’Aigües de Tarragona, Joan Alginet, defensa un model de gestió de l’aigua que tingui una mirada a llarg termini, reaprofitant més aigua amb la regeneració a les depuradores o les dessaladores.

Gràcies a aquestes accions, ha dit en una entrevista amb l’ACN, es pot plantejar “baixar la dependència del consum d’aigua de l’Ebre” a l’àrea metropolitana tarragonina i, fins i tot, estudiar i planificar “la reversió” del minitransvasament del riu. Alginet rebutja que la dessaladora del Foix acabi amagant la interconnexió de conques, perquè no seria tècnicament possible, i ofereix la seva estructura tècnica per a gestionar una segona planta dessaladora més prop de Tarragona i Reus, com proposa el Port de Tarragona.

Alginet rebutja que es repliqui el model a l’àrea metropolitana de Barcelona, amb la interconnexió amb la conca de l’Ebre i apunta que reduir el minitransvasament de l’Ebre és també “la seva missió” al capdavant del Consorci i no descarta la reversió. “Podem parlar d’espitjar un botó i que tot es pari i tornéssim a un món idíl·lic abans dels anys 80, o podem parlar de reversió amb la complicitat de l’administració hidràulica de Catalunya, amb aquestes accions per reutilitzar l’aigua, com està fent la indústria del Camp de Tarragona, que cada vegada en necessitarà menys de l’Ebre”, ha exemplificat.

Alginet reivindica que és en “moments de dificultat” que s’ha de preparar escenaris “a llarg termini” i “planificar i destinar recursos” a polítiques hidràuliques que “traspassin la perspectiva ideològica i la batalla política”. Lamenta que només s’hagi gestionat “la immediatesa”, amb pocs recursos per fer actuacions a escala local, que “sumades i agregades” tindrien un impacte de país.

Des del Consorci es dona suport a “compensar el desequilibri territorial”, i garantir l’aigua al sector primari i les zones rurals, com la Conca de Barberà o el Priorat. El president del CAT reivindica que el reaprofitament de l’aigua de les depuradores serà també “molt significatiu”.

Més notícies: