powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Josep Barba Roca (La Canonja, 1907 – Mauthausen, 1941) va ser un dels 500.000 exiliats espanyols que va haver de fugir cap a França quan va esclatar la Guerra Civil Espanyola. Poc temps després, el juny de 1940 i coincidint amb l’entrada dels nazis al país, va ser traslladat al camp de concentració central de Mauthausen. Un any més tard, la Creu Roja comunicava la mort del tarragoní. Era el 23 de setembre de 1941. El cos de Josep Barba Roca mai no ha tornat a casa, però la seva besnéta ha volgut fer-li un homenatge.

Com hem arribat fins aquí: Josep Barba Roca, de Tarragona a Mauthausen és el Treball de Recerca que acaba de presentar Laura Yan Solé Barba, i que recull la història del seu besavi. Avui al matí ha estat entrevistada per Tarragona Ràdio, després que ahir Tarragona retés homenatge a tots els espanyols morts en els camps de concentració.

“Jo no sabia què fer amb el meu Treball de Recerca. La meva mare em va explicar la història del meu besavi. Em va interessar molt i vaig intentar reconstruir aquesta història, perduda durant tant de temps”, explica la jove, que ha presentat el treball a l’institut reusenc Gabriel Ferrater i Soler. En el document la jove aglutina documentació oficial, relats i testimonis de les atrocitats que es van viure en aquest camp alemany.

Un Treball de Recerca per retre homenatge

De fet, l’estiu passat, la Laura i la seva família van viatjar al camp per conèixer la història i documentar-se. “A les parets del camp veus com la gent rascava amb les ungles perquè no podien aguantar el dolor. És molt dur de veure”, assegura. Un dels fragments del seu treball constata les barbaritats que van dur a terme els nazis. “Les opcions eren múltiples i quasi infinites: per afusellaments, per falta de cures mèdiques, ofegats a l’aigua, per hipotèrmia, gasejats als anomenats camions fantasma (Gaswagen), a les filferrades, a les escales de la mort, per la brutalitat dels cops dels Kapos, per ser els conillets d’índies dels metges de la SS, per la incriminació de les falses intencions de fuga, pel suïcidi, per la injecció letal, esquarterats pels gossos, extenuats per les formacions, penjats a la forca…”, relata.

La mare de la Laura i néta de Josep Barba Roca, Eva Maria Barba Soriano, assegura tenir “por” de l’auge de l’extrema dreta. “L’horror no s’ha de tornar a repetir. Sembla que torna l’extrema dreta. A mi em fa por. Nosaltres l’hem viscut sempre amb por, amb respecte. Esperem que la cosa no vagi a més. Les noves generacions tenen molt abandonada aquesta part de la història, però s’ha de conèixer. No ho podem oblidar”, recalca.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, també va recordar durant l’acte d’homenatge que cal estar “units” contra el feixisme. “El naixement del feixisme no va ser en terra erma, sinó en un país embrió de la cultura. Reaccionem, ajudem-nos. L’enemic està en l’odi, en la gent que vol trencar la societat. Val la pena que siguem còmplices d’aïllar qualsevol brot de feixisme a casa nostra”, va subratllar aquest dimecres al vespre.