Aquest dimarts, la sala d’actes de la seu administrativa del Port de Tarragona ha estat testimoni de les lliçons de vida de l’exfutbolista i entrenador, Juan Carlos Unzué. Una xerrada sota el títol ‘Aprenentatges de vida’, escrit en col·laboració amb amics i periodistes, un testimoni ple de memòries i vivències, escrites arran del diagnòstic d’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) l’any 2019.

La trobada va ser organitzada per PortSolidari, un grup de treballadors/es del Port amb
l’objectiu de canalitzar iniciatives solidàries. Gairebé vuitanta treballadors i treballadores del Port de Tarragona han escoltat atentament un relat de vida dur i alhora carregat de sentit d’humor i optimisme.

Unzué ha explicat que el 80% de la inversió en investigació de l’ELA prové d’inversió privada, i només un 20% correspon a una inversió de caràcter públic, la qual cosa ha definit com un gran problema. Ha emfatitzat en la necessitat de trobar solucions i alternatives que obrin un camí esperançador tant en l’ELA com en altres malalties força desconegudes, avui dia, i això només es pot aconseguir en el terreny de la ciència i la investigació.

Un Unzué carregat d’energia ha fet un relat sobre la seva experiència personal i com ha hagut d’adaptar-se als grans, ràpids i constants canvis. S’ha de ser valent i atrevit i dibuixar nous projectes i idees per tenir una vida plena tot i la malaltia. ‘Hi ha una paraula clau en tot això i és l’acceptació’. I ha afegit que ha aconseguit “acceptar l’ELA com una part més de la vida, igual que ho són els èxits esportius” per concloure dient que cal “acceptar el que no podem controlar”, i que “manejar la situació el millor possible, també ajuda a la teva família i entorn.”

Des que Unzué va ser diagnosticat el 2019, l’ex-futbolista ha fet gal·la del fort compromís que exerceix participant en multitud d’actes amb l’objectiu de donar visibilitat a una malaltia de la qual cada any es diagnostiquen fins a 900 nous casos.