Els preus de lloguer es limitaran a partir d’aquest febrer. La limitació acordada entre la Generalitat i el govern de l’Estat s’aplicarà als 140 municipis de Catalunya declarats zones tensionades, entre ells Tarragona. Una mesura que des del sector consideren que reduirà l’oferta.
Segons la Cambra de la Propietat Urbana de Tarragona, el volum de contractes és cada vegada inferior. Una davallada que s’ha experimentat en el segon semestre de 2023 coincidint amb la publicació de la nova llei d’habitatge. El gerent de la cambra, Héctor Ruana, explica a Tarragona Ràdio que ara mateix els lloguers són immediats degut a la manca d’oferta respecte a la demanda elevada.
Amb la contenció de la inflació, contempla per aquest 2024 una tendència a la baixa dels índex de les hipoteques. Una baixada que encara s’haurà d’esperar.
Creixement i obra nova, l’aposta de la Cambra per al nou POUM
Ruana explica que la situació s’està agreujant per la manca d’habitatge per llogar i per la pressió demogràfica que pateix la ciutat. És per això que des de la cambra consideren que, respecte al POUM, el creixement i l’impuls d’obra nova a la ciutat són necessaris. Ruana afirma que el plantejament de l’Ajuntament és correcte, però remarca que cal pressa per no prolongar la inseguretat jurídica.
Els preus es fixen a partir de la informació de les fiances depositades de l’INCASOL i la informació de la declaració de la renda. El lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els 5 anys anteriors i en tots aquells immobles de grans tenidors que entrin al mercat, el preu no podrà ser superior al que marqui l’índex de referència. En el cas de petits tenidors, l’índex s’aplicaria si no hi hagués contracte anterior. Les zones tensionades representen el 80% de la població catalana.