El Conjunt monumental de la catedral de Tarragona se sotmet a un nou projecte de recerca arqueològica. Els treballs formen part de la tercera fase d’excavacions, en el marc dels Projectes Quadriennals de la Generalitat de Catalunya i el Pla Estratègic del Museu Diocesà de Tarragona. L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i el Museu Diocesà de Tarragona engeguen els treballs que inclouen també l’adequació museogràfica del conjunt monumental de la Catedral. El projecte, que ha començat aquest 2022, té una durada prevista de quatre anys.

Es faran treballs arqueològics al voltant de la Catedral, incloent-hi la Sala Axial, l’exedra i els jardins de Santa Tecla la Vella. La direcció arqueològica del projecte va a càrrec de l’investigador Josep Maria Macias, que ha explicat que intentaran trobar restes de l’antiga Catedral visigoda i aclarir les dimensions de la Sala Axial, que creuen que podria arribar fins a la façana del seminari. Però, Macías ha insistit que gran part dels esforços se centraran en la revisió de fons arqueològics trobats en les dues primeres intervencions a la Catedral, que van començar el 2005, per dotar de continguts el nou Museu Diocesà.

Alhora, el director del Museu Diocesà i investigador adscrit a l’ICAC, Andreu Muñoz, s’encarregarà de la direcció museogràfica. Muñoz ha remarcat que aquesta tercera fase forma part d’un pla estratègic perquè el nou Museu Diocesà pugui ser una realitat, però abans, s’han d’acabar d’excavar, condicionar i museïtzar tots els espais al voltant del claustre de la Catedral. Muñoz ha insistit en el compromís de no només fer recerca, sinó que les investigacions tinguin un impacte en la societat i siguin divulgades, mitjançant la museïtzació dels espais.

El pressupost total del projecte és d’uns 360 mil euros. A banda de l’ICAC i el Museu Diocesà, també hi col·laboren la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Tarragona, la URV, Repsol i Fundació Mútua Catalana.