La Cercavila de Foc de Tarragona ha banyat d’espurnes la revetlla de Sant Joan en un recorregut ple de llum, música i pólvora. Prèviament, s’ha fet l’acte de l’arribada de la flama del Canigó al barri del Serrallo de la mà dels Diables de Voramar-Víbria de Tarragona i el Ball d’en Serrallonga. Per primer cop a la història, l’han recollit a Coll d’Ares, a la muntanya del Canigó. El president de la colla, Dani Mogio, ha apuntat que l’objectiu és que la recollida de la flama “arreli” i es converteixi en una tradició. El foc i la pirotècnia han protagonitzat la revetlla, que ha reunit altres elements festius com el Drac, el Bou i el Griu, així com el Ball de Diables dels Monjos, que han estat els convidats d’aquesta edició.
El plat fort de la revetlla ha arribat a quarts d’onze de la nit amb la Cercavila de Foc, que ha començat a la plaça de la Mitja Lluna i ha omplert de llum i d’olor característica de la pólvora cada racó. Les colles participants han avançat fins a arribar a la plaça Corsini, on s’ha encès la foguera principal amb la flama del Canigó. Al llarg del recorregut, cada agrupació s’ha lluït amb un bany d’espurnes i pirotècnia pels carrers de la ciutat. Les maces, ceptrots i bèsties no han parat d’escopir foc i il·luminar el barri a ritme dels tambors i timbals de cada colla, que ha ofert un espectacle de llum i color de més d’una hora de durada.
Un viatge de 600 quilòmetres per portar la flama del Canigó a Tarragona
Abans d’omplir la ciutat de guspires, una representació dels Diables de Voramar-Víbria i el Ball d’en Serrallonga de Tarragona ha matinat per anar a buscar la flama al cim del Canigó, en un trajecte de 600 quilòmetres de distància. A sobre de quatre tot terrenys del Club Tortuga, una quinzena de persones s’ha desplaçat fins a Coll d’Ares per rebre la flama i col·locar-la en un peveter que, posteriorment, ha facilitat l’encesa de les diferents fogueres de la revetlla de Sant Joan.
A diferència d’anteriors ocasions, quan s’anava a recollir la flama a Reus, enguany s’ha optat per eliminar intermediaris. Dani Mogio, president dels Diables de Voramar, ha assenyalat que es tracta d’una acció que serveix per reivindicar tant la capitalitat de Tarragona com les tradicions del país. La voluntat és que de cara a pròximes edicions, entitats d’arreu del Camp de Tarragona prenguin part en l’acte de rebuda de la flama. A la vegada, l’organització també proposarà que els ajuntaments veïns puguin recollir el testimoni al Serrallo i escampar així la flama del Canigó per celebrar la nit més curta de l’any.
Fogueres i Ninots per Sant Joan
Com és habitual a Tarragona, en aquesta ocasió s’han cremat dos Ninots, unes figures artesanals on la sàtira i l’actualitat es donen la mà. Els Diables Voramar han representat el líder rus Vladímir Putin, fent al·lusió a la guerra a Ucraïna, mentre que el Ball d’en Serrallonga ha optat per dedicar la seva figura satírica a la política municipal i els resultats dels últims comicis electorals.