La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) es passen la responsabilitat sobre qui ha de fixar el cabal ecològic del riu Siurana. Si fins ara l’ACA sempre havia defensat que les competències en la matèria són de la CHE, l’esborrany del nou Pla Hidrològic de l’Ebre elaborat per l’organisme estatal que s’ha publicat aquesta setmana explicita que els volums mínims d’aigua “estan pendents del resultat del procés de concertació de l’ACA en el marc de la Taula del Siurana”.
Mentrestant, el riu Siurana està sec en diversos trams des de fa unes setmanes i els municipis que se n’abasteixen ja han hagut de recórrer a la canonada del Topograpo que fa la captació al pantà de Siurana per tenir subministrament.
L’esborrany del nou Pla Hidrològic de l’Ebre fixa cabals ecològics en 686 masses d’aigua de la conca, respecte els 69 anteriors, i incorpora la reducció d’aportacions pel canvi climàtic. En l’única en la qual la CHE no pren cap decisió és en la del Siurana i en el document apunta que els cabals ecològics estan pendents del resultat de la Taula del Siurana.
Aquesta taula, en la qual s’hi reuneixen organismes públics, administracions locals, entitats ecologistes i la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, es va constituir el desembre del 2018 però tan sols ha mantingut cinc reunions, l’última de les quals va ser fa més d’un any. Grups ecologistes han demanat reiteradament que es reprenguin les sessions de treball.
Aquesta decisió de la CHE ha arribat després de que en els documents preparatoris del nou Pla Hidrològic, sí que es plantegessin cabals concrets. Així, a l’Esquema Provisional de Temes Importants es proposava un flux mínim de 37 litres per segon, de mitjana anual. Una xifra que quasi doblava els 20 l/s que l’ACA allibera actualment, però que per grups com la Plataforma del Siurana són “totalment insuficients” per garantir la vida al riu.
Amb tot, fonts de l’ACA han reiterat a l’ACN que la “competència per a la implantació de cabals ambientals és de l’Estat” i que és “la CHE qui ha els ha d’incloure en la seva planificació hidrològica”.