El ple extraordinari ha aprovat l’expedient per treure a licitació el nou contracte que preveu augmentar el control de la feina de l’empresa i eliminar les illes de contenidors soterrats.  

El govern municipal ha comptat amb el suport del grup majoritari a l’oposició, el PSC, per aprovar impulsar el nou contracte. Ha prosperat amb 22 vots a favor (govern municipal d’ERC, Junts, CUP i Hermán Pinedo, a més del PSC i els dos consellers no adscrits Sonia Orts i José Luis Calderón) i les 4 abstencions de Ciutadans, el PP i d’ECP.

El cost anual per l’Ajuntament de Tarragona serà d’uns 21 MEUR. El contracte actual venç a l’abril de 2023 i ara ja podrà anar a concurs. Es preveuen  canvis rellevants com ara l’eliminació d’un centenar d’illes de contenidors soterrats.

L’objectiu és implementar el sistema de contenidors tancats que ja funciona a Bonavista, el Serrallo i Cala Romana. La idea és, també, augmentar la fiscalització i aplicar una taxa de la brossa que premiï o castigui en funció de si es recicla més o menys.

El conseller d’Hisenda i responsable de Neteja, Jordi Fortuny, és un tema molt esperat després de 20 anys amb el mateix contracte de la neteja. Diu Fortuny que és un moment d’inflexió important.

En 20 anys la ciutat ha canviat i també la tecnologia i necessitats. ‘Estem davant de posar en marxa un sistema de neteja i recollida de residus urbans i tractament adequat al segle XXI i amb les exigències actuals i sota el paraigua de les normatives europees’.

La consellera no adscrita, Sonia Orts, ha justificat el seu vot a favor del contracte però critica que la CUP hi doni suport quan sempre ha demanat internalitzar el servei.

La consellera de Junts, Elvira Vidal, destaca que el contracte respon als principis d’eficàcia i eficiència. Pensa que era necessari adaptar la neteja a l’actualitat i apunta l’estalvi que comportarà.

La consellera de la CUP, Eva Miguel, considera que el contracte de neteja que hi havia era una de les vergonyes de la ciutat que no s’havia renovat des de feia més de 20 anys. Assegura que el seu objectiu continua sent que s’internalitzi el servei però que era urgent fer abans el pas que s’ha fet avui.

La consellera d’ECP, Àngels Pérez, diu que no es resignen a pensar que no és viable la internalització del servei. Considera que s’ha de plantejar crear una empresa pública per a la neteja.

En nom d’ERC, Xavi Puig, assegura que és bàsic controlar els contractes externs i ha agraït la feina ingent de Fortuny i l’ha fet extensiu als treballadors i departaments participants.

La portaveu del PSC, Sandra Ramos, explica que hi ha votat a favor per responsabilitat i per respectar als ciutadans. Ramos lamenta el poc temps que han tingut per analitzar amb més detall la proposta i ha assegurat que vigilaran tot el procés. També ha acusat a la CUP que s’hagin hagut d’empassar ‘el gripau’ de no internalitzar el servei.

La sessió s’ha tornat a celebrar al Palau Firal i de Congressos.

El contracte es divideix en 5 blocs:

  1. Recollida i neteja. Puja 19 milions euros i que contempla tot el que és el tractament i recollida selectiva i neteja. Diferenciem estiu i hivern
  2. Platges i camins. Dins neteges de platges es poden contractar empreses de treball especial per zones d’espècies dunars
  3. Tractament de la deixalleria. Reservat per a una empresa de treball especial amb aspectes socials. Deixalleria tindrà un espai novedós: preparació per a la reutilització dels moble si estris que es puguin aprofitar.
  4. De Control i fiscalització del treball. Fonamental per inspeccionar la feina feta. Cada feina que es realitza s’haurà de certificar i a partir d’aquí es farà la factura. Es pagarà segons la qualitat de la feina. Permetrà corregir deficiències
  5. Base de dades on es dipositarà informació sobre neteja i recollida de residus de la ciutat. Tot plegat per millorar el que es pot fer.

Hi haurà 70 dies des què es publiqui per fer-hi al·legacions i al febrer estarà resolt.

Modicatiu de crèdit

El ple extraordinari de l’Ajuntament de Tarragona ha aprovat un modificatiu de crèdit de 2,1 MEUR per cobrir despeses de l’EMT derivades del preu de l’energia o renovació de la flota. També els diners s’adreçaran a l’organització de la Cavalcada de Reis i a la campanya de Nadal. Així mateix, hi ha els 350.000 euros per l’amfiteatre.

D’altra banda, s’inclouen diners per l’enllumenat públic i 70.000 euros per a la Protectora d’animals.

El modificatiu ha rebut 13 vots a favor del govern municipal, 10 en contra del PSC, En Comú Podem i els dos conselleres no adscrits José Luis Calderón i Sonia Orts i les 3 abstencions de Cs i el PP.

El PSC ha demanat que el debat del modificatiu es traslladés al proper plenari.

El conseller d’Hisenda, Jordi Fortuny, diu que no és una qüestió d’improvisació sinó de portar-lo a plenari en el moment que es pot fer. Explica que tot depèn del moment quan es troben els diners per impulsar el modificatiu.

D’altra banda s’ha aprovat l’Ordenança reguladora del servei de recollida de residus municipals amb el vot  a favor del govern municipal, el PSC i ECP. S’han abstingut el PP, Cs i els consellers no adscrits de l’oposició.

Prohibit fer obres diumenges i festius

A més, s’ha aprovat inicialment la modificació de l’Ordenança sobre el règim de comunicació prèvia d’obres.

El conseller de Territori, Xavi Puig, assegura que es guanyarà amb agilitat i s’acabarà amb la lentitud en iniciar obres. Diu que la situació actual complica la vida a la ciutadania i fa que moltes iniciatives empresarials  facin marxa enrere.

Diu Puig que serà una tramitació més senzilla a nivell informàtic i que, a més, hi ha també un objectiu que és el de fomentar les energies renovables.

S’inclou la prohibició de fer obres en diumenge o festiu que ara quedarà explicitat a l’ordenança modificada.