La Colla La Bóta titlla d’injust el veredicte del Premi a la Sàtira del Carnaval 2024 i en reclama una revisió. De fet, creu que també és erroni, segons les mateixes bases del concurs de comparses. L’entitat se sent menystinguda i es planteja no participar a la Rua de l’Artesania de l’any vinent.
Des de la Colla La Bóta recorden que era el primer any en què la sàtira, que és minoritària a la rua, rebia una dotació econòmica, dignificant així la seva inclusió dins el Carnaval. Afirmen estar sorpresos pel fet de no haver premiat cap de les dues comparses que fa anys que mantenen la sàtira viva dins la rua de forma quasi exclusiva. Així, consideren que tant ells com La Murga Matutina eren mereixedores del premi, també pel treball que havien fet i presentat. Per tot plegat pensen que el veredicte del jurat és injust i, amb les bases a la mà, erroni, segons han justificat en un comunicat.
L’entitat culpa l’Ajuntament dels fets ocorreguts i també denuncia que en el vídeo resum elaborat per a les seves xarxes socials oficials no hi surti cap dels actes organitzats per la Colla La Bóta. Recorden que són els responsables d’organitzar, escriure i dirigir els actes del Judici del Carnestoltes, la Mascarada de Dol i la Vetlla, essència de la sàtira del Carnaval tarragoní. A més, també són els responsables de la venda de coques de llardons, la Farra dels Ninots i la seva festa posterior, i participen de l’Enterrament i la Crema.
La Colla La Bóta, en el comunicat, sosté que se’ls ha expulsat definitivament de la Rua d’Artesania, i a la sàtira com a concepte, i per això es plantegen la no participació en la Rua d’Artesania de l’any que ve, coincidint amb el 40è aniversari de l’entitat.
Resposta de l’Ajuntament
La consellera de cultura, Sandra Ramos, respon al comunicat que la Colla la Bota ha fet extensiu als mitjans de comunicació aquest matí, atenent que “aquest govern i en extensió tota la ciutat, volem donar el màxim agraïment, reconeixement i suport a aquesta entitat, per tal de mantenir l’esperit crític del Carnaval de Tarragona i fer que els actes més tradicionals d’aquesta festa es mantinguin a la Seqüencia Ritual”.
Però d’altra banda, “això no vol dir poder fer una crítica tan dura contra la decisió d’un jurat, escollit de manera externa a l’Ajuntament de Tarragona, que enguany no els ha fet guanyadors del Premi Sàtira i d’altra banda, posar en dubte el suport municipal a nivell logístic i comunicatiu cap a aquesta entitat”.
Ramos insisteix d’una banda, en que el Premi Sàtira porta com a definició l’atorgament a un “fet simpàtic” del carnaval i que per tant, no es pot posar en qüestió aquest fet i la decisió del jurat; però deixa obert a “valorar aquest tema de manera consensuada a la Comissió Assessora, no a través d’un comunicat”.
Així mateix, com ja és sabut, la Colla la Bota organitza alguns dels actes de la seqüència ritual, com la Farra dels Ninots o el Judici del Rei Carnestoltes; i per tant, “rep, per part de l’Ajuntament i la conselleria de Cultura, tot tipus de suport material i pressupostari, així com logístic” Com a exemple, el cas del canvi d’ubicació del Judici, a causa del vent, que se’ls va facilitar el Teatre Metropol.
Així mateix, destacar que “amb motiu d’aquests actes paral·lels que organitza o promou l’entitat, l’Ajuntament ha dut a terme 12 publicacions només a les xarxes socials de Tarragona Cultura” a banda de les comunicacions a nivell institucional i xarxes socials derivades.
En aquest sentit, i per finalitzar “volem deixar clar amb aquests fets que seguirem donant el màxim suport a aquesta entitat i totes les que es dediquen de manera altruista i amb la millor voluntat a fer el nostre carnaval més gran”, però alhora “reivindiquem la independència del jurat i des de l’Ajuntament demanem el màxim respecte per aquests professionals, malgrat no comparteixin les seves decisions”.