L’exposició crònica a les partícules PM10 en suspensió per sobre del llindar establert per l’OMS, fet habitual a les grans ciutats, fa augmentar dràsticament la gravetat i mortalitat per covid-19. L’estudi, encapçalat pel Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV, va analitzar la relació entre la gravetat i mortalitat per covid-19 i l’exposició crònica a PM10. Durant la primera onada de la pandèmia es van analitzar les dades clíniques de 2.112 pacients ingressats en quinze centres hospitalaris de Catalunya juntament amb els nivells de PM10 registrats a les ciutats dels hospitals des del 2014 fins a l’inici de la pandèmia.

Es va concloure que les persones que vivien en zones amb una concentració de PM10 per sobre del límit de l’OMS patien la malaltia de forma més greu i letal. A més, es va detectar que quan un individu s’infecta amb el Covid-19 l’evolució de la malaltia ve determinada per l’exposició crònica a PM10 en comptes d’altres patologies, per exemple diabetis, hipertensió o hipercolesterolèmia.

Aquest estudi posa sobre la taula la importància de la salut ambiental i proporciona proves científiques de la necessitat que el col·lectiu mèdic, quan atén pacients amb covid-19, pari atenció a l’exposició crònica a contaminants ambientals tòxics.