La convocatòria electoral deixa en standby els projectes per descarbonitzar la indústria química. Les plantes pilot per l’aprofitament del CO2 previstes i el Centre Tecnològic per la descarbonitzar la indústria, amb 5 MEUR compromesos, dependran del futur govern.

Amb tot, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha dit que s’intentarà fer el possible perquè aquests projectes avancin. L’ICIQ impulsa la recerca en l’àmbit de l’hidrogen verd i l’energia renovable per a usos industrials i de mobilitat, el cribratge de nous fàrmacs o la formació de joves científics, entre d’altres projectes.

ICIQ

Serret aposta per un govern fort després de les eleccions del 12 de maig per poder tirar endavant totes aquestes actuacions. Han dit que no es poden quedar bloquejats, malgrat que no hagin prosperat els pressupostos. També s’ha referit, d’altra banda, als més de 128 milions d’euros previstos en els pressupostos tombats que destinaven al territori, a banda dels 5 milions per la descabonització.

La consellera Serret s’ha reunit amb el director de l’ICIQ, Emilio Palomares, i amb el responsable financer, Ezequiel Soldevila. Ha definit el centre com una institució estratègica per l’aposta de país per la descarbonització. Serret ha posat en valor el paper dels fons europeus en tota aquesta recerca, i en transició verda, i ha destacat també com a clau els comicis del juny al Parlament Europeu.

ICIQ

Els investigadors de l’ICIQ han aconseguit 25 projectes finançats pel Consell Europeu de Recerca (ERC Grants) i 8 d’ells són professors ICREA, distincions que reforcen la posició del centre com a líder en atracció de talent internacional, com a ha explicat Palomares. Un Palomares que també ha reclamat una aposta clara per la descarbonització i espera que la cita electoral només sigui un petit entrebanc.

Prèviament, la consellera ha visitat l’Institut Pere Martell, centre referent a Catalunya en l’oferta de formació professional, que forma part de la xarxa europea de centres d’excel·lència d’FP i que ha rebut diversos fons Next Generation per desenvolupar l’àrea de formació automobilística, projectes d’innovació tecnològica i d’economia verda.

A la tarda, la consellera es dirigirà a la Delegació del Govern per participar en una reunió amb alcaldes i alcaldesses del Camp de Tarragona, a qui vol explicar què pot oferir el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea al món local; especialment, el catàleg de serveis que faciliten la internacionalització del món local.

Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química

‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.