La setzena edició del Cicle de Muntanya que organitza la Diputació de Tarragona descentralitzarà novament enguany el seu programa amb projeccions a Reus, a la Bisbal del Penedès (Baix Penedès) i a Amposta. Les sessions i conferències, però, es faran totes a l’auditori Diputació de Pere Martell, en primícia, i serà un cop s’hagin fet que es projectaran als altres espais. Durant el mes de març, s’oferiran sis sessions amb conferències, documentals i curtmetratges al voltant dels valors de l’esforç i la superació en el món de l’alpinisme i l’escalada, amb l’auditori de la Diputació com a seu principal de les sessions, com hem dit. La conferència inaugural tindrà lloc el pròxim 2 de març i anirà a càrrec de l’alpinista Edurne Pasaban, mentre que la cloenda estarà protagonitzada per la corredora d’Ultra Trail, Núria Picas, que torna a visitar Tarragona i el cicle de Muntanya.

Edurne Pasaban
Edurne Pasaban

Després de la conferència ‘Chhaupadi’ d’Edurne Pasaban, el Cicle de Muntanya continuarà el 9 de març amb les projeccions del documental ‘The wall of shadows’, digirit per la documentalista i alpinista polonesa Eliza Kubarska, i del curtmetratge ‘Meeting landscapes. Glaciers’, dirigit i produït per Pepe Molina.

El 16 de març serà el torn dels guies, alpinistes i escaladors catalans Marc Toralles i Bru Busom, que explicaran la seva experiència a la serralada de Huayhuash al Perú, amb la conferència ‘Ànima de Corall. Siula Grande, cara est’. Toralles, Busom han completat una nova ruta a l’est del Siula Grande (6.344m), tancant un repte que havien iniciat l’any 2019 al costat de Roger Cararach. La nova ruta l’han batejat com a “Ànima de Corall” la cançó de Guillem Ramisa cantada a duet amb Oques Grasses i que els va motivar.

El dimarts 21 de març, l’Auditori Diputació oferirà una altra conferència a càrrec de l’atleta paralímpic i alpinista Gerard Descarrega, que exposarà quins son els reptes d’una persona cega que cerca els seus límits a la muntanya, amb ‘Cims a Cegues’ que l’ha portat a muntanyes de diferents altures arreu del món amb Òscar Cadiach i Xisco López. Ja han fet plegats el Pic Nelion (5.188 m) a Àfrica, el Mont blanc (4.808 m.) als Alps i l’Aneto (3.403 m.) als Pirineus.

Dos dies després, el 23 de març, l’Auditori Diputació projectarà el documental ‘El riu dels set noms’, del guia i alpinista Sergi Ricart.

La cloenda serà el 30 de març amb la conferència ‘Ara o Mai’ a càrrec de la corredora d’Ultra Trail, atleta i escaladora catalana Núria Picas, qui farà un recorregut per la seva trajectòria esportiva, basada en valors com el treball, l’esforç, la superació, la perseverança i la persistència.

Una exposició complementària

Enguany, el Cicle de Muntanya es complementarà amb l’exposició ‘Com a fita, la superació’ que es podrà veure del 10 de març a l’1 d’abril al Palau Bofarull de Reus. A través del text i les imatges, la mostra farà un repàs de les experiències del conjunt de protagonistes de la setzena edició del certamen.