La depressió sempre ha estat un trastorn rellevant a nivell de societat, però amb l’arribada de la COVID-19 hi ha hagut un fort augment dels trastorns socioafectius i mentals. Segons xifres de l’OMS, a escala mundial afecta al voltant de 280 milions de persones. I és que, tal com ha explicat a Tarragona Ràdio la psicòloga Anna Gutiérrez, en els últims temps molta gent s’ha acostumat a un estil de vida molt exigent i estressant, que deriva en una sobrecàrrega del sistema psicològic i emocional.
A diferència d’un mal físic, es tracta d’un patiment que els malalts acostumen a viure en silenci. Per això Gutiérrez posa èmfasi en la importància que el seu voltant reaccioni davant de qualsevol indici de canvi de conducta, per poder-li oferir ajuda i suport.
La prolongació dels sentiments de tristesa, melancolia o desesperança poden ser símptoma d’una depressió. Per aquesta raó és important conscienciar la població a demanar consulta a especialistes, tan aviat com sigui possible, perquè els ajudin en la gestió de les emocions.
Pel que fa als infants, i sobretot als adolescents, es recomana limitar les seves exposicions a la tecnologia i a les xarxes socials, per evitar una sobreestimulació que pugui derivar en un trastorn socioemocional.