Més de 75.000 persones han requerit l’assistència de la Creu Roja a la demarcació des que va començar la pandèmia. Aquesta és la principal conclusió del tercer informe de l’Impacte de la covid-19 en l’alimentació de la llar a Tarragona. L’estudi indica que gairebé 58.000 han requerit atenció social per necessitats bàsiques i que més de 37.000 han recorregut als programes d’alimentació.
Tot plegat és conseqüència dels estralls de la covid-19. Una de cada quatre famílies ateses per la Creu Roja a Tarragona no tenen cap ingrés estable. El perfil majoritari de les persones que acudeixen a aquesta entitat per ajuda alimentària és la dona d’entre 30 i 40 anys i amb una mitjana de 4 persones al domicili.
En l’àmbit de Catalunya, la situació és especialment greu a Tarragona, la demarcació amb més demanda de persones noves. El model econòmic del territori tarragoní, molt lligat al turisme i tot el que se’n deriva, és un dels principals factors que ajuden a explicar les dades preocupants, tal com explica Anna Sabaté, coordinadora provincial de la Creu Roja.
Arran de la pandèmia s’han multiplicat els problemes de les famílies tarragonines per accedir a una alimentació digna i correcta. També han aparegut nous conceptes com la seguretat alimentària, que qualifica l’accés a aliments suficients, agradables i saludables. Segons Sabaté, es tracta d’un aspecte fins ara mai vist a casa nostra.
El 87% de les famílies ateses per la Creu Roja a Tarragona tenen inseguretat alimentària, de manera que no poden garantir l’alimentació per a tots els membres de la llar. La mitjana catalana és del 66%.