L’Estació de depuració d’aigües residuals (EDAR) de Tarragona ubicada al Port compta amb una nova instal·lació de cogeneració que produeix energia elèctrica i tèrmica d’origen renovable que es destina al consum de la mateixa planta amb l’objectiu d’eliminar residus i generar subproductes.

Amb l’entrada d’aigües residuals, un digestor anaeròbic s’encarrega de produir a partir dels fangs extrets en el tractament de l’aigua el biogàs, que es crema en un motor de generació, per cogenerar dues energies: l’elèctrica i la tèrmica. L’elèctrica serveix per a l’autoconsum mentre que la tèrmica s’utilitza per climatitzar els edificis, escalfar l’aigua i els fangs al digestor.

Es tracta d’un sistema d’energia que busca assolir el 100% d’autosuficiència energètica de l’estació depuradora per adaptar-se a les noves normatives. A hores d’ara, en moments punta pot arribar a aquest 100% de sanejament, tot i que la mitjana se situa al 70%. Se li ha d’afegir la generació d’energia fotovoltaica establerta. De mitjana anual calculen arribar al 90%.

L’alcalde de Tarragona i president d’EMATSA, Rubén Viñuales, ha explicat a la presentació d’aquest dimecres que el projecte s’alinea amb l’economia circular per respondre les necessitats energètiques de la planta.

L’EDAR de Tarragona fa més de 30 anys que funciona i és, des de començament d’any, una de les 34 depuradores que generen energia a partir de biogàs amb la mateixa tecnologia. El cost de la inversió ha estat d’uns 915.000 €.

Altres notícies: