La deshidratació augmenta el deteriorament cognitiu en persones grans amb sobrepès o obesitat. Un equip investigador de la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV-CIBERobn presenta les primeres evidències que relacionen els efectes del consum d’aigua en la funció cognitiva.

L’equip investigador va examinar l’impacte del consum d’aigua i l’estat d’hidratació en els canvis que es produeixen en el rendiment cognitiu. Per fer-ho va analitzar gairebé 2.000 persones grans adultes procedents de l’estudi PREDIMED-Plus, que a més patien sobrepès o obesitat i síndrome metabòlica. Durant dos anys de seguiment van observar els canvis que es produïen en la seva salut cognitiva a partir d’una sèrie de proves neuropsicològiques i d’una avaluació global de la seva salut cognitiva general.

Els resultats van indicar que les persones grans amb síndrome metabòlica i sobrepès o obesitat amb una pobre hidratació presentaven amb el temps un empitjorament de la funció cognitiva en comparació a les ben hidratades. Això es va observar especialment en els homes més que en les dones. Les dades proporcionen més informació sobre la relació potencial entre la ingesta d’aigua, l’estat d’hidratació i la salut cognitiva. També destaca la necessitat de futures investigacions per continuar investigant l’impacte de consumir aigua, així com de les recomanacions sobre la ingesta de líquids i l’estat d’hidratació a llarg termini per determinar pautes de salut cognitiva.

Aquest treball ha estat realitzat per l’investigadora postdoctoral Stephanie K. Nishi; Jordi Salas-Salvadó, catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la URV i Nancy Babio, professora agregada del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV. Tots tres formen part del CIBERobn i de l’IISPV. Aquest estudi es va dur a terme en col·laboració amb el consorci d’investigadors PREDIMED-Plus.

Més notícies: