Una dona es fa una mamografia per detectar si té càncer de mama. Foto: Cedida Institut d'Assistència Sanitària.
Una dona es fa una mamografia per detectar si té càncer de mama. Foto: Cedida Institut d'Assistència Sanitària.

A la demarcació de Tarragona cada any es diagnostiquen al voltant de 500 càncers de mama. La incidència en els deu darrers anys mostra una estabilitat en els diagnòstics i una disminució anual del 3% en la mortalitat. Aquest dimarts se celebra el dia mundial de la malaltia.

La taxa de supervivència als 5 anys se situa en el 90%, una xifra que va en augment degut a la detecció precoç. Els programes de cribratge estan consolidats i la participació de la població creix. Segons xifres de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, durant el darrer any es van poder detectar a temps 283 nous casos de càncer de mama al territori.

Les dones d’entre 50 i 69 anys reben una carta on se les convida, cada dos anys, a fer-se una mamografia per tal de detectar possibles tumors a les mames. D’aquesta manera es poden comparar els resultats obtinguts en les proves anteriors i analitzar si tot segueix igual o si s’ha produït algun canvi. En el darrer any han participat en el programa de cribratge un total de 91.915 dones.

Actuar a temps és clau, com també l’actitud enfront la malaltia. Cristina Diez, secretària de la Junta Provincial de Tarragona de l’Associació Espanyola Contra el Càncer-Catalunya Contra el Càncer, ha explicat a Tarragona Ràdio que la investigació ha avançat molt i que el càncer de mama en molts casos s’ha convertit pràcticament en una malaltia crònica. Afirma, però, que cal acompanyar el patiment, i que això ho fan les entitats com la seva.