La Diada Castellera Internacional, que protagonitzaran els Xiquets de Copenhagen, els Castellers de París, els Castellers d’Andorra i la Colla Castellera de Madrid, anirà precedida enguany per una petita demostració dels Govindas de Mumbai (Índia). Aquest serà un dels plats forts de les activitats paral·leles que s’organitzen sota el paraigües del Concurs de Castells, però no l’únic.

Destaca també un acte institucional per restituir el premi que van guanyar, ex aequo, els Nens del Vendrell i la Muixerra -actual Colla Joves Xiquets de Valls- al Concurs de Castells de Tarragona de 1952. Com que l’organització no havia previst l’empat, no es va arribar a lliurar la copa a cap de les dues colles.

La projecció de La teta i la lluna, de Bigas Luna, amb motiu del trentè aniversari de la pel·lícula, una exposició fotogràfica itinerant, obra del col·lectiu Castells.Photo, que viatjarà de Torredembarra a Valls, passant per Tarragona, la tradicional fira de productes castellers que s’instal·larà al voltant de la Tarraco Arena Plaça (TAP) durant el cap de setmana del Concurs a Tarragona, i la revetlla del Concurs de Castells, que organitzen els Xiquets del Serrallo a La Pèrgola del barri, són les altres activitats paral·leles que configuren el programa del Concurs de Castells.

Dijous 26 de setembre

19 h Mostra de Cinema Etnogràfic: 30 anys de La teta i la lluna, de Bigas Luna:

Antiga Audiència (Plaça del Pallol 3) de Tarragona.

Organitza: Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CEPAC) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Festival de Cinema Castells.

El 1994 el director català Bigas Luna va estrenar la pel·lícula La teta i la lluna, que va guanyar un Ossella d’Or al Festival de Venècia. Es tractava de la tercera part de la “trilogia ibèrica” de Luna, dedicada en aquest cas a Catalunya. Trenta anys després, continua sent la pel·lícula de ficció que més i millor ha tractat el món casteller. Comptarem amb la presència de Biel Duran (protagonista) i Josep Bargalló (dialoguista) per parlar-ne després de la projecció. L’acte forma part de la Mostra de Cinema Etnogràfic organitzada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya. (adjuntem cartell)

Dijous 3 d’octubre

19 h Acte de lliurament de la Copa del III Concurs, de 1952, als Nens del Vendrell i la Colla Joves Xiquets de Valls, a l’Ajuntament de Tarragona.

La III edició del Concurs de Castells va tenir lloc el diumenge 28 de setembre del 1952 i van resultar guanyadores, ex- aequo, les colles dels Nens del Vendrell  i la Muixerra de Valls, totes dues amb 2.100 punts. Els castells assolits per ambdues formacions van ser el 2 de 7, el 4 de 8 i el 3 de 7 aixecat per sota. Els caps de colla eren, per part dels Nens del Vendrell, en Jan Julivert, i per part de la Muixerra de Valls, l’Antoni Domingo Fuguet.

Ja que ningú havia previst que pogués produir un empat, només hi havia preparada una copa per a la colla guanyadora, amb la qual cosa, previsiblement, es va acordar no donar-la a ningú i fer arribar els dos guardons més endavant. Aquest lliurament, però, pel que sabem, mai es va produir. Quedava pendent, per tant, 72 anys després, el lliurament d’aquests guardons a aquestes dues colles.

L’Ajuntament de Tarragona i el Concurs de Castells han volgut rescabalar a les dues colles d’aquesta situació amb un acte casteller i institucional, a celebrar a l’Ajuntament de Tarragona, amb la participació de les dues colles i una representació institucional dels ajuntaments del Vendrell, Valls i Tarragona, com a amfitrió.

Per raons històriques la Colla Joves Xiquets de Valls és qui recollirà aquest guardó, com a hereus de l’antiga colla de la Muixerra de Valls. El trofeu és una reproducció aproximada del trofeu de l’any 1952.

Dissabte 5 d’octubre

Actuació dels Govindas de Mumbai (Índia) i Diada Castellera Internacional amb  el Xiquets Copenhaguen, els Castellers de París, els Castellers d’Andorra i la Colla Castellera de Madrid, a la plaça de la Font.

10.30 h Actuació dels Govindas de Mumbai (Índia).

11 h Actuació dels Xiquets Copenhaguen, els Castellers de París, els Castellers d’Andorra i la Colla Castellera de Madrid.

La Diada Castellera Internacional arriba a la seva quarta edició, consolidada com un dels actes previs a la jornada de dissabte a la Tarraco Arena. Una ocasió única per descobrir al públic català la realitat dels castells fora del seu àmbit més pròxim, i igualment una ocasió única i estimulant per a les colles participants d’actuar en una de les places més destacades del món casteller, davant un públic entès i amb una col·laboració mútua que els permet fer els seus millors castells.

La participació a la diada està condicionada a la disponibilitat d’aixecar construccions de sis pisos, de manera que les colles protagonistes seran: Castellers d’Andorra, Castellers de París, Xiquets de Copenhagen i Colla Castellera de Madrid. Tot i això, altres colles de l’exterior també es faran presents a plaça per aixecar-hi un pilar de quatre al final de la mateixa. Enguany, la Diada Castellera Internacional estarà precedida d’una actuació dels Govindas de Mumbai (Índia).

16 h Fira Castellera al carrer Mallorca abans i durant el Concurs de Castells.

23.30 h La Revetlla del Concurs amb l’Orquestra Mitjanit + DJ Nàtura, a la Pèrgola del Serrallo.

Dissabte i diumenge, durant tot el dia: Exposició de Castells.Photo a la Rambla Nova.

El Concurs de Castells de Tarragona és…Història i llegat. És evolució i veure com les quatre colles que van participar en la primera edició allà el 1932, s’han convertit en les 42 actuals. És espectacularitat i espectacle. Tantes emocions i sentiments com existeixen! Des dels màxims moments d’eufòria i alegria al silenci eixordador dels instants previs a alçar un castell.

En aquesta exposició, Castells.Photo ha volgut recollir en imatges el que representa per a ells el Concurs. El Concurs és emoció, perseverança, seny, eufòria, lideratge, confiança, música… I així és com el capten els fotògrafs i fotògrafes de Castells.Photo.

Exposició itinerant:

Del 23 al 30 de setembre a la plaça del Castell de Torredembarra.

Del 30 de setembre al 7 d’octubre a la Rambla Nova de Tarragona.

Del 7 al 20 d’octubre al Museu Casteller de Catalunya, a Valls.