Actualment no hi ha cap tractament eficaç per prevenir el declivi cognitiu, per això es proposen mesures preventives mitjançant canvis en l’estil de vida, entre els quals hi ha l’alimentació. Estudiar els patrons dietètics permet avaluar les condicions en el món real i les possibles interaccions entre els aliments dins d’enfocaments dietètics complets. No obstant això, fins ara, les recomanacions i mostres cognitives s’han limitat, pel que fa a la ingesta dietètica, especialment a l’impacte en la salut cognitiva de la població anciana a curt termini per falta de proves científiques.
Davant d’aquest context, la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV-CIBERobn ha comprovat la dieta que seguien 6.647 pacients de l’estudi PREDIMED-Plus. L’equip investigador va examinar l’impacte de tres patrons dietètics, incloses les dietes mediterrània, DASH i MIND, sobre els canvis en el rendiment cognitiu després de dos anys de seguiment en població anciana de l’Estat espanyol amb sobrepès o obesitat amb alt risc de malalties cardiovasculars.
La dieta mediterrània es caracteritza per la utilització de l’oli d’oliva com a font principal de greix; consum elevat de verdures, fruites, llegums, cereals integrals o fruita seca rica en components antioxidants, així com quantitats baixes o moderades d’aliments d’origen animal: làctics, carns vermelles i aliments molt processats o amb un alt contingut en sucre.
De la seva banda, la dieta DASH (tractament dietètic per frenar la hipertensió ) es va dissenyar per ajudar a tractar o prevenir la pressió arterial alta (hipertensió). És rica en verdures, fruites i cereals integrals. Inclou productes làctics sense greixos o baixos en greix, peix, aus de corral, llegums i fruita seca, i limita els aliments rics en greixos saturats, com ara les carns grasses i els productes làctics sencers.
I finalment, la dieta MIND (dieta mediterrània i DASH d’intervenció per al retard neurodegeneratiu) combina els patrons dietètics anteriors, dieta mediterrània i DASH. Hi destaquen els aliments específicament pensats per ajudar la salut del cervell i reduir el risc de deteriorament cognitiu i demència, com ara verdures de fulla verda, fruita seca i fruita vermella.
Durant l’estudi es van dur a terme vuit proves neuropsicològiques estandarditzades, i també una avaluació global de la salut cognitiva. La dieta es va avaluar amb un qüestionari que preguntava als participants sobre els aliments que havien consumit durant l’any anterior.
Els resultats van mostrar que les persones que es van situar al terç superior pel que fa al seguiment de la dieta mediterrània van obtenir puntuacions més altes en les proves relacionades amb la funció cognitiva general i executiva durant un període de dos anys. Anàlisis posteriors van suggerir que els beneficis cognitius estaven relacionats amb el consum d’aliments rics en greixos saludables, com l’oli d’oliva. El seguiment de la dieta MIND també es va associar positivament amb la salut cognitiva, però aquesta observació beneficiosa només es va observar en una prova de memòria de treball. En canvi, un compliment millor de la dieta DASH no es va associar amb la funció cognitiva de la població actual. Aquests resultats indiquen que, fins i tot a curt termini, seguir la dieta mediterrània beneficia la funció cognitiva en la vellesa.
Aquest estudi, els resultats dels quals s’han publicat a la revista científica Frontiers in Aging Neuroscience, dona suport als beneficis de de la dieta mediterrània en la salut, i la necessitat de futures investigacions per continuar esbrinant l’impacte que pot tenir en la salut cognitiva i oferir recomanacions clares basades en proves científiques.