Els mals hàbits en la dieta i una ingesta d’alcohol més alta del que es recomana condueixen a un increment de les malalties hepàtiques. Preocupen especialment els adolescents però la prevenció és clau i cal estendre-la a tots els col·lectius. Aquesta setmana se’n fa conscienciació amb diferents activitats a la ciutat.

Les malalties hepàtiques són silents, és a dir, poden no provocar símptomes fins que ja estan força avançades. L’obesitat, la diabetis i l’elevat consum d’alcohol són els principals enemics a l’hora de tenir un fetge sa. Per tant, seguir una dieta mediterrània, fer esport i aparcar l’alcohol o reduir-ne molt la seva ingesta són gestos molt importants per eludir aquest tipus de malalties, que aniran a l’alça en els propers anys. Ho ha manifestat el cap del Servei d’Aparell Digestiu de l’Hospital Joan XXIII, Joan Carles Quer.

Enguany s’han programat diferents activitats dirigides a divulgar les malalties hepàtiques més freqüents i a destacar la importància que té millorar-ne l’abordatge mitjançant el diagnòstic precoç i l’adaptació d’estratègies de prevenció. Aquest dimecres i dijous, en col·laboració amb la conselleria de Salut de l’Ajuntament, al Quiosquet de la Rambla Nova s’ofereix informació i es faran proves a qui ho desitgi com el test serològic ràpid per detectar l’hepatitis B i C o valoracions de risc metabòlic.

A banda, especialistes en hepatologia imparteixen xerrades divulgatives sobre malalties hepàtiques i la seva prevenció en diferents col·legis i instituts tarragonins.