Una exposició itinerant, la realització d’un mur reivindicatiu, xerrades i podcasts il·lustrats són algunes de les activitats participatives que s’han organitzat en el marc del projecte ‘Redibuixem la història’. La Diputació de Tarragona ha impulsat aquesta iniciativa, juntament amb els seus centres d’educació artística, per conscienciar sobre les desigualtats de gènere a través de l’art i la creació.
‘Redibuixem la història’ s’inicia aquesta mateixa setmana, coincidint amb la proximitat de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, el proper 8 de març. Precisament, aquell matí a les 11:30 hores, s’ha organitzat un acte commemoratiu obert a la ciutadania davant del Palau de la Diputació de Tarragona. L’acte consisteix en la realització d’un mural reivindicatiu, amb la participació dels alumnes del grau superior d’Arts Aplicades al Mur de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona. A més, a les 12 hores, es farà la lectura del manifest a càrrec de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i de les diputades de la Corporació.
Cicle “Som Gèneres”
L’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona és precisament l’escenari d’una nova edició del cicle “Som gèneres”, inaugurat aquest divendres, amb la projecció d'”El 8è dia”, d’Àlvar Calvet, i amb una conferència de l’activista trans Lina Mulero. La següent sessió serà el dia 7 de març a les 10 hores, que inclourà la projecció del documental “Una Ciutat de Mussols (Tarragona Era una Festa?)” i la posterior xerrada amb Oriol Grau i Mònica López, dos dels seus directors. A les 12h Jordina Ros representarà la performance “No quiero tu costilla… Que dios me perdone” amb la col·laboració del so i música de Pol Ros.
Podcast Il·lustrat “Herstory”
El 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, s’enceta una nova edició dels Dimarts d’Històries, un espai virtual de xerrades teòriques sobre art en format de podcast il·lustrat ideat des de l’Escola per l’Art i la Cultura de la Diputació a Tortosa. La protagonista del podcast inaugural se centrarà en la figura de Zanele Muholi, fotògrafa i activista visual sudanesa, a través de la qual s’aprofundira en els transfeminismes negres.
Exposició itinerant “Redibuixem la història en femení”
L’exposició neix per posar en valor la presència femenina al llarg de la història. Il·lustracions creades per alumnat i exalumnat del cicle formatiu de grau superior d’Il·lustració de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona serviran per homenatjar el paper rellevant de les dones creadores en diferents disciplines humanístiques com l’art, l’escriptura, la fotografia i l’arquitectura entre d’altres. La pintora i muralista catalana Cinta Vidal, l’artista sèrbia Marina Abramovic, l’arquitecta italobrasilera Lina Bo Bardi o l’escultora i artista francesa Louse Borgeois són algunes de les 20 protagonistes de la mostra. L’exposició s’estrenarà els propers mesos, i després recorrerà diversos municipis de la demarcació.